Ce mai citim: Recomandările unei cititoare de cursă lungă
Articol editat de cristina.rusu, 27 octombrie 2017, 06:00
Autoarea Blogului unei cititoare de cursă lungă, Laura Câlțea, a vizitat luna aceasta cel mai mare târg de carte din lume, care are loc la Frankfurt în luna octombrie. Am întrebat-o cum e târgul și ce a mai citit în ultima perioadă.
Laura Câlțea: Târgul e copleșitor. Cred că este cuvântul care vine în mintea tuturor cel puțin atunci când ajung pentru prima oară la Frankfurt. Este o experiență foarte diferită pentru un cititor, pentru că practic intri în spatele scenei, vezi cum se fac înțelegerile, cum se vând cărțile, cum sunt prezentate, etc.
Ca cititor ai impresia că e o industrie care ține de frumos și de plăcerea solitară, dar de fapt este o industrie care seamănă cu orice altă industrie care se rezumă la a vinde și la a cumpăra.
Eu am fost la Frankfurt nu ca cititor, ci ca editor, ceea ce înseamnă, de fapt o altă experiență.
Reporter: Acolo te întâlnești cu tot felul de scriitori la tot pasul?
Laura Câlțea: Cu scriitori mai puțin. L-am cunoscut totuși pe Matt Haig, ale cărui cărți apar la Editura Nemi. A scris ”Un băiat numit Crăciun” iar acum urmează să apară și la noi ”Fetița care a salvat Crăciunul”. A fost o plăcere întâlnirea, e la fel de simpatic cum este și în cărțile lui. Sunt cărți pentru toate vârstele, genul ăsta de carte poate fi citit pe mai multe paliere, așa că se recomandă de la 9 la 99 de ani.
Recomandări de lectură:
Pentru că tot este la modă istoria umanității și pentru că data trecută aminteam de ”Sapiens” scrisă de Yuval Noah Harari, am mai citit una despre originea omului care mi-a plăcut mai mult. Se numește ”Scânteia creativă” este scrisă de un paleoantropolog care se numește Augustin Fuentes. Cartea a apărut la Editura Publica.
Mie mi-a plăcut foarte mult pentru că spre deosebire de ”Sapiens” principalul lucru pe care îl scoate în evidență este creativitatea, despre care spune că este principalul motor care a dus la dezvoltarea noastră ca specie. Este o carte foarte optimistă.
O nouă apariție de la Humanitas Fiction din Raftul Denisei se numește ”Muza” este un roman istoric scris de Jessie Burton. Este un roman foarte frumos despre artă și despre felul în care arta ne poate schimba viața. Ne poate da o viziune mai frumoasă asupra vieții.
Romanul este scris pe mai multe paliere: scrie și despre războiul din Spania și despre cel de-al doilea război mondial dar ajunge și până în zilele noastre. Marea partea a acțiunii se petrece prin anii ’60 în Londra. Are personaje foarte bine construite și o scriitură foarte bună. Are o ironie inteligentă, fără să cadă în sarcasm. Genul de carte care îți smulge un zâmbet și te face să râzi deștept.
Am terminat de citit și cartea care a luat Premiul Goncourt anul trecut, s-a tradus la noi cu titlul ”Cântec lin”, a apărut la Pandora M, autoare este Leïla Slimani.
Este o carte destul de surprinzătoare și foarte bine scrisă. Mă așteptam să nu fie așa de tristă, dar cred că am fost dusă în eroare de titlu. Nu este o carte mare, are mai puțin de 200 de pagini și se citește foarte repede pentru că are o intrigă polițistă, de thriller și nu poți să o lași din mână.
Ultimul volum pe care îl recomand vine tot din Franța, Matthias Enard, ”Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți”. Povestește despre o presupusă călătorie a lui Michelangelo la Constantinopol. Cartea reușește să adune locuri comune din două culturi, din cultura bizantină și otomană și din Renașterea italiană.
Laura Câlțea / Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.