Criza deșeurilor continuă, la Cluj
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 octombrie 2017, 16:31
Viitorul Centru de Management Integrat al Deşeurilor care se construieşte în judeţul Cluj este depăşit din punct de vedere al normelor europene, ceea ce impune reproiectarea lui de urgenţă, afirmă Kőrősfőy Sandor, expert în probleme de mediu, preşedinte al Asociaţiei Ecologice „Floarea de Colţ”.
Sistemele de preluare şi reciclare a deşeurilor care se construiesc la Pata Rât au fost concepute pentru a fi date în exploatare până în anul 2015. De atunci, însă, normele europene s-au schimbat, în sensul că trebuie reciclate cel puţin 20% din cantitătile de deşeuri colectate. CMID, în forma sa actuală, nu poate face faţă acestor sarcini, de aceea trebuie actualizat de urgenţă, la fel ca şi studiul de fezabilitate. Dacă nu facem rapid toate acestea, vom avea probleme foarte mari peste câţiva ani, dar atunci va fi prea târziu. (Kőrősfőy Sandor, expert în probleme de mediu)
Pe tema deşeurilor a avut loc la Prefectura judeţului Cluj o dezbatere, iniţiată de un grup de parlamentari locali, la care au participat toate instituţiile interesate, cu excepţia Primăriei municipiului Cluj-Napoca şi a Consiliului Judeţean. La final s-a decis crearea unui grup de lucru, care să contribuie la grăbirea soluţionării crizei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.