Secretul fericirii, scos la licitație?
Articol editat de cristina.rusu, 27 octombrie 2017, 12:00
Două însemnări pe care Albert Einstein le-a oferit unui mesager la Tokyo, inclusiv una despre secretul unei vieți fericite, au reapărut 95 de ani mai târziu și vor fi în curând scoase la licitație în Ierusalim.
În 1922, fizicianul german, faimos pentru teoria relativității, a efectuat un turneu în Japonia, unde a ținut o serie de prelegeri. La acea vreme, Einstein tocmai fusese informat despre viitoarea sa nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Fizică, iar faima lui începuse să crească, depăşind graniţele comunităţii științifice.
Scena a avut loc la Hotelul Imperial din Tokyo, afirmă vânzătorul prețioasei însemnări: un curier japonez venit să îi aducă o scrisoare fizicianului. Nimeni nu știe dacă el a refuzat bacşişul, în conformitate cu practicile locale, sau dacă Einstein nu avea bani mărunţi, dar fizicianul, pentru a nu-l lăsa pe curier să plece cu mâna goală, i-a oferit două însemnări ale sale în limba germană.
Poate că dacă ai noroc, aceste notiţe vor fi mult mai valoroase decât un simplu bacşiş, i-a spus atunci Einstein, povesteşte vânzătorul, o rudă a curierului japonez care trăiește de atunci în orașul german Hamburg.
Pe una din notiţe, scrisă pe o hârtie cu sigla Hotelului Imperial, este scris: O viață liniștită și modestă aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului care implică o agitație permanentă. Pe cea de-a doua, scrisă pe o coală simplă, găsim celebra zicală, împrumutată de Lenin: Unde există voință, există o cale.
Necunoscute până acum de cercetători, aceste notiţe au fost autentificate de casa de licitație Winner’s. Ele nu au nicio valoare științifică, însă ar putea contribui la o mai bună înțelegere a reflecțiilor personale ale lui Einstein, al cărui nume a devenit sinonim cu geniu, spune Roni Grosz, responsabil de cea mai mare colecție de arhive ale fizicianului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Noi, aici, facem un portret al lui Einstein – omul, savantul, impactul său asupra lumii – prin intermediul scrierilor sale, spune Grosz, potrivit căruia aceaste notiţe reprezintă încă o piesă din mozaic.
Ambele însemnări vor fi vândute marți la casa Winner’s House din Ierusalim, împreună cu alte articole, inclusiv două scrisori scrise de Einstein la sfârșitul vieții sale.
RADOR
Foto: AFP
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.