”Osâmbritu” oilor – vechi obicei, reluat în Țara Oașului
Articol editat de , 28 octombrie 2017, 06:00
”Osâmbritu” sau ”coborâtu” oilor de la munte, o tradiţie veche a cărei sărbătorire a fost abandonată odată cu trecerea timpului, este reînviată în Ţara Oaşului în cadrul unui eveniment organizat sâmbătă, 28 octombrie, în Negreşti Oaş.
Iniţiat de crescătorul de ovine Ştefan Berinde, evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Ovim-Nord Satu Mare, Primăria şi Casa Orăşenească de Cultură din Negreşti Oaş.
”Osâmbritu”, sau ”coborâtu” oilor de la munte are loc toamna, în preajma sărbătorii de Sâmedru, denumirea populară a zilei de 26 octombrie, când este prăznuit Sfântul Dumitru.
Pentru că vremea se răceşte, ciobanii coboară cu turmele de oi de la munte, acolo unde au urcat primăvara, moment marcat prin sărbătoarea cunoscută ca Sâmbra Oilor.
Pentru ciobani, coborârea de la munte reprezintă bucuria reîntâlnirii cu familia şi comunitatea, în timp ce pentru proprietari este prilejul de a-şi alege oile din turmă şi a le lua acasă până primăvara viitoare. Acest obicei va fi reluat simbolic în Negreşti Oaş, pentru prima dată după foarte mulţi. Atâta doar că, aşa spune Ştefan Berinde, iniţiatorul evenimentului, organizarea coborâtului oilor de la munte va purta inevitabil amprenta vremurilor în care trăim.
Începând cu ora 11:00, pe strada Rozelor din Negreşti Oaş, în locul cunoscut ca Dâmbu lui Haşca sau Abrăneşti, aproximativ 60 de crescători de ovine din judeţul Satu Mare, vor veni fiecare cu câte şase oi care vor fi introduse în ţarcuri pentru a putea fi văzute de vizitatori.
Pe lângă vizitatori, oile vor fi atent examinate de membrii unui juriu de specialitate, care va premia cele mai frumoase ovine.
De la eveniment nu vor lipsi folclorul şi meşterii populari, iar produsele tradiţionale locale, precum boacele şi pălinca, vor putea fi savurate cu prilejul unei petreceri ce va avea loc după festivitatea de premiere a celor mai frumoase oi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.