Ascultă Radio România Cluj Live

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

biserica sfantul mihail

Biserica Sfântul Mihail

biserica sfantul mihail
Foto: Biserica Sfâtul Mihail

Articol editat de cristina.rusu, 1 noiembrie 2017, 06:00

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu, ansamblul fiind de dată mai recentă. Şi totuşi, regele maghiar e tributar acestei biserici prin faptul că a fost botezat aici, în 1443, şi a contribuit la restaurarea edificiului distrus la un moment dat de un mare incendiu. Capete încoronate au mai poposit aici, biserica servind pentru o jumătate de secol ca loc de adunare a Dietei Transilvane, parlamentul nobiliar al provinciei.

Pe scara regală (de care puţini mai ştiu), au păşit prinţi, domnitori şi chiar regi. Ghidul nostru de serviciu, Vladimir Bogosavlievici, ne explică ce avea special această construcţie.

Vladimir Bogosavlievici: Cel care coboară nu se întâlneşte cu cel care urcă. E o treabă pe care o vezi la castelele de pe valea Loarei.

Ovidiu Moldovan: Chiar coborau regii pe aici?

Vladimir Bogosavlievici: Aşa se spune. Biserica în Evul Mediu a fost un loc de întrunire a dietelor, dietele fiind parlamentul de atunci al Transilvaniei. O grămadă de diete au fost ţinute aici şi o grămadă de principi ai Transilvaniei (Sigismund Báthory, Gabriel Bethlen şi alţii) au fost confirmaţi aici ca şi conducători ai Transilvaniei.

Ovidiu Moldovan: Pe pereţii Bisericii Sf. Mihail se păstrează încă blazoane medievale, unele cu o istorie neelucidată. Vorbim despre personaje războinice din alte vremi.

Vladimir Bogosavlievici: Crucea e malteză (vezi un S şi un T), dar steaua respectivă are cinci colţuri. Seamănă foarte mult cu steaua Cavalerilor cu Cruce Roşie, un ordin cruciat care îşi avea sediul în Boemia – în Cehia -, dar aceea avea şase colţuri.

Alţii spun că este a unui personaj foarte important din perioada respectivă, pentru că în 1860, în altarul respectiv s-a găsit o piatră, o lespede în care era inscripţionat S T (şi aceasta e crucea), dar din prostie a fost deteriorată. A dispărut. Poate era şeful ordinului, dar un lucru ştim: la numărul 14 de te duci pe Strada 21 decembrie – sau Bulevardul 21 decembrie -, deasupra porţii respective este un blazon identic.

Ovidiu Moldovan: Şi dacă statuia lui Matei Corvin a reprezentat capodopera sculptorului János Fadrusz, în Biserica Sf. Mihail avem o altă dovadă a talentului său: un crucifix pentru care a suferit literalmente în tinereţe.

Vladimir Bogosavlievici: Se spune că sculptorul s-a pus el pe o cruce, ca să poată transpune reacţiile unui om crucificat şi ca să poată să facă o statuie cât mai reală. Şi el a donat această cruce Bisericii Sf. Mihail.

Iniţial aici nu era o capelă, aici era un loc de trecere (suntem la baza turnului neogotic). Şi ulterior, la începutul secolului al XX-lea, s-a realizat aici această capelă, unde a fost expus acest crucifix, care reprezintă prima capodoperă a marelui sculptor. Este lucrarea sa de licenţă.

Aş fi putut să vă spun de la început despre înălţimea excepţională a turnului neogotic al Bisericii Sf. Mihail din Cluj, al doilea din ţară ca mărime, cu peste 80 de metri; aş fi putut să vă povestesc despre cele 11 altare pe care le adăposteşte biserica (unele extrem de valoroase); sau despre orga originală la care se mai dau şi azi concerte.

Dar am preferat nişte elemente de culoare, de care clujenii care intră în măreţul edificiu sunt mai puţin conştienţi, deşi contribuie la întregirea imaginii despre impunătoarea Biserică Sf. Mihail.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Etichete:
casa matei
Clujul neștiut luni, 13 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Casa Matei

O clădire de pe la 1400, din centrul istoric al Clujului, stă peste veacuri mărturie a unui moment istoric foarte important pentru întregul...

Clujul neștiut – Casa Matei
casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut marți, 31 octombrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina

Poate nu ştiaţi, dar primul monument laic al Clujului e Stâlpul Carolina din Piaţa Muzeului, ridicat la 1831 ca omagiu adus de urbe vizitei...

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina