Animal de companie: Oare câinii disting culorile?
Articol editat de cristina.rusu, 2 noiembrie 2017, 06:00
Salutare tuturor şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Toamna, este un anotimp atât de frumos în special pentru diversitatea de culori pregătită de natură. Frunzele capătă noi culori iar când ajung pe sol îl îmbracă pe într-un covor multicolor care ne încântă privirile.
Dar oare câinii pot percepe culorile aşa cum o facem noi oamenii? Aceasta este probabil una dintre cele mai des întâlnite întrebări în rândul celor care avem câini în viaţa noastră.
Până nu de mult se credea că aceştia văd doar culoarea gri în diverse nuanţe. Azi, ştim că acest lucru este greşit şi că patrupezii noştri dragi pot vedea în culori, însă nu la fel de multe şi de intense precum le vedem noi.
Am ajuns să ştim acest lucru din mai multe motive. Primul este analizarea structurii ochiului la câine şi compararea acestuia cu cea a ochiului uman. Atât ochii noştri cât şi cei ai câinilor conţin nişte celule speciale, denumite celule cu con, care au rolul de a răspunde la culori. Câinii au mai puţine astfel de celule decât avem noi, ceea ce ne duce cu gândul că aceştia nu pot percepe culorile atât de bine şi intens ca şi noi.
Aceste celule cu con, pot fi de mai multe feluri, fiecare specializate în a percepe diferite lungimi de undă. Noi oamenii, avem trei tipuri de astfel de celule, iar rezultatul este că vedem mai multe culori. Încercaţi să vă închipuiţi curcubeul.
Câinii în schimb, au doar două tipuri de celule cu con. Oamenii care, din diverse cauze, au şi ei doar două tipuri, pot vedea culori însă mult mai puţine ca număr.
După ce am înţeles fiziologia ochiului şi am văzut că cel al câinelui este puţin diferit de cel uman, putem trece la a testa informaţiile.
O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Santa Barbara a testat pe mai mulţi câini, capacitatea acestora de a diferenţia culorile. Câinilor le erau prezentate trei panouri, două cu culori identice şi al treilea cu altă culoare.
Câinii au fost învăţaţi, prin repetiţie, să aleagă şi să atingă panoul cu culoarea diferită. Dacă făceau alegerea corectă primeau o recompensă. În acest fel cercetătorii au putut identifica şi mai bine culorile văzute de câini.
Rezultatele au arătat că în loc de culorile curcubeului cu care noi suntem obişnuiţi, câinii pot distinge albastru închis şi deschis, galben închis şi deschis şi gri închis.
Aceste informaţii ne pot ajuta să înţelegem mai bine comportamentele pritenilor noştri în diverse situaţii. Dacă ne uităm la culorile jucăriilor pentru căţei, observăm că cele mai multe sunt de culoarea roşie. Chiar dacă pentru noi roşul este foarte uşor de identificat, mai ales pe pământ printre plante, câinilor le este mult mai dificil.
Roşul este perceput de ei ca un gri sau maro foarte închis, care nu este atât de uşor de identificat pe pământ. Cu alte cuvinte, dacă Azorel nu ne aduce jucăria roşie pe care tocmai i-am aruncat-o şi pe lângă care tocmai a trecut, nu o face pentru că este încăpăţânat sau pentru că nu vrea să ne asculte. O face pentru că pur şi simplu îi este foarte greu să o găsească vizual. Iar dacă noi ne supărăm pe el în acest caz, acest joc nu mai este atât de distractiv pentru el şi pe viitor nu va mai fi atât de interesat pentru că îi aduce mai multă frustrare.
O jucărie de culoarea albastră s-ar putea să-l ajute să o găsească mai uşor ceea ce-l va face mai fericit şi pe el şi pe noi.
Ce încerc să scot în evidenţă este că motivele pentru care un câine nu se comportă cum ne dorim noi, nu ţin neapărat de încăpăţânarea sau prostia acestuia. De cele mai multe ori, motivele ţin de faptul că aceste animale, atât de dragi nouă, percep lumea diferit de noi. Cu cât vom înţelege mai bine aceste motive şi vom empatiza mai mult cu ei, cu atât va creşte şi calitatea relaţiei om-câine.
Atât pentru azi, până data viitoare eu vă doresc momente cât mai speciale cu animalele cu care vă împărţiţi casa!
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.