Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 noiembrie 2017, 06:00
Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a locuit în actuala Piaţa Unirii, în palatul familiei sale situat vizavi de Continental, pe colţ cu Strada Napoca. Împreună cu profesorul Vladimir Bogosavlievici, admirăm blazoanele de pe clădire şi încercăm să dezlegăm misterul acestei legături de sânge.
Vladimir Bogosavlievici: Casa se numea, înainte de a fi Palatul Rhedey, “casa cu lanţuri”. Erau puse nişte lanţuri, pentru că strada se numea Strada Fânului şi când veneau căruţele cu fân umplute, sigur că erau lanţurile acelea de protecţie. În posesia familiei Rhedey ajunge acest palat cam în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Claudine nu s-a născut în Palatul Rhedey, ci s-a născut la Sângeorgiu de Pădure (în Mureş). A copilărit în acest palat Rhedey. La un moment dat, la un bal de la Viena, îl cunoaşte pe Alexandru de Württemberg: o familie regală, o dragoste la prima vedere. Ei se vor căsători ceva mai târziu, De ce? S-a opus contele Rhedey, culmea ironiei, că din punct de vedere ierarhic era inferior. Alexandru era îndrăgostit de Claudine, care era de o frumuseţe răpitoare. Până la urmă, în data de 2 mai 1835, se căsătoresc. Vor avea două fete, Amalie şi Claudine, şi un băiat, Francisc. Ea moare – mă refer la Claudine, celebra străbunică a reginei Marii Britanii -, moare într-un accident stupid de călărie în anul 1842, mergând spre soţul său în Viena. Ea este înmormântată la Sângeorgiu de Pădure, în capela reformată de acolo.
Cum a ajuns legătura dintre Claudine şi prinţul german să dea atâtea capete încoronate ne explică istoricul Tudor Sălăgean, care a studiat arborele genealogic al familiei:
Tudor Sălăgean: A fost considerată o căsătorie morganatică. Până la urmă din această căsătorie a rezultat o ramură genealogică foarte interesantă, care ne conduce pe noi transilvănenii până la familia regală britanică. Pentru că unul dintre fiii contesei Claudine Rhedey cu Alexandru de Württemberg a fost principele Francisc de Teck, care a avut-o ca fiică pe prinţesa Victoria Maria (Mary) de Teck, devenită regină a Marii Britanii ca urmare a căsătoriei cu viitorul rege George al V-lea. Din această căsătorie a rezultat regele George al VI-lea, iar apoi actuala regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fapt care o transformă pe Claudine Rhedey de Kis-Rhede în stră-străbunica actualei regine a Angliei şi, evident, în stră-stră-străbunica prinţului Charles.
Prinţul Charles a vizitat Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure (judeţul Mureş), unde e înmormântată ilustra sa stră-stră-străbunică. Se spune că ar fi exclamat, văzându-I portretul: “Cât era de frumoasă!”. Dovadă că nobila Rhedey era considerată neasemuit de frumoasă nu numai în epocă, e şi faptul că austriecii i-au reprodus chipul pe bancnota de 20 de şilingi care circula înainte de euro. O Cenuşăreasă modernă, a cărei dispariţie a lăsat neconsolat un prinţ viteaz, dar care nu a mai putut trece peste acest episod tragic. Se spune că soţul Claudinei i-ar fi păstrat până la moarte inima într-o casetă de argint, de care nu s-a despărţit nicio clipă.
Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.