Se scumpeşte gazul
Articol editat de Andreea Leonid, 3 noiembrie 2017, 10:06
Gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali ar putea fi deconectaţi pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populaţiei – au anunţat reprezentanţii furnizorilor de gaze. Ei iau în calcul chiar mărirea preţului, dacă va creşte consumul.
Reprezentanții furnizorilor de gaze din țara noastră au avertizat că în condițiile unei ierni grele, România s-ar putea confrunta cu sistarea alimentării cu gaze pentru marii consumatori. În ceea ce privește toți consumatorii, adică și populația, președintele Engie România, Eric Stab, a declarat că vor avea loc creșteri substanțiale de prețuri față de iarna precedentă.
Ceea ce știm având în vedere evoluția prețurilor este că acestea vor fi mult mai mari decât au fost iarna trecută. Dacă vom ajunge în situația în care nu vom avea suficient gaz pentru a asigura nevoile tuturor clienților va trebui să întrerupem furnizarea către anumite categorii de clienți. (Eric Stab)
Prezent la audierile care au avut loc în Comisia specială privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a subliniat însă că România are o rezervă suficientă de gaze. El vorbește chiar de un excedent.
Conform hotărârii de guvern, numărul 760/2017 privind programul de iarnă 2017-2018, obligația de înmagazinare era de 2,2 miliarde metri cubi. Spunem că la această dată s-au înmagazinat 2,22 miliarde metri cubi de gaz. (Robert Tudorache)
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, susține necesitatea revizuirii legislației în domeniu și a precizat că a înaintat deja Comisiei pentru industrii și servicii propuneri în acest sens.
Președintele Comisiei speciale ANRE, Iulian Iancu, susține că a constatat nereguli grave în piața energiei și consideră necesară reanalizarea legii și a prevederilor secundare pentru a stabili clar norme care să prevină escaladarea necontrolată a prețurilor.
Operatorii ne-au prezentat date și informații din contractele lor prin care s-a putut constata creșteri cu 25% în timp de vară și 50% pentru sezonul rece. Ce țară pe această planetă și cum ar putea România pentru consumatorul ei casnic să suporte o creștere cu 50% fără să-și asume riscuri extraordinar de mari. (Iulian Iancu)
Președintele Comisiei speciale a declarat că a dispus declanșarea unor investigații prin Consiliul Concurenței și că a solicitat un raport Autorității pentru Reglementare în Energie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.