O nouă specie de urangutan a fost descoperită în Indonezia
Articol editat de cristina.rusu, 5 noiembrie 2017, 18:00
O nouă specie de urangutan a fost descoperită în nordul insulei Sumatra, Indonezia, conform unui nou studiu științific.
Acesta menţionează că din cauza numărului mic al acestor animale, ele aparţin uneia dintre cele mai amenințate specii de maimuțe mari. Este vorba despre prima specie nouă de maimuţe mari confirmată după descoperirea în anul 1929 a unei astfel de specii, pe teritoriul actual al Republicii Democrate Congo, după cum menţionează biologii a căror activitate a fost publicată în revista „Current Biology”.
În prezent, sunt puține asemenea maimuţe, iar habitatul lor este atât de fragmentat, încât există riscul de dispariție, suţin oamenii de știință care au studiat aceste animale.
Potrivit unui studiu există doar 800 de exemplare ale acestor primate, pe care oamenii de știință le numesc „Tapanuli“ (Pongo tapanuliensis), cele mai amenințate specii de maimuță, foarte sensibile, al căror mediu este ameninţat de activitatea umană.
Dacă nu se vor lua rapid măsuri pentru reducerea amenințărilor actuale și viitoare la adresa pădurilor rămase, în secolul nostru ne vom confrunta cu descoperirea şi dispariția în acelaşi timp a unei specii de maimuţă mare, au adăugat cercetătorii.
Aceasta este prima specie de maimuță mare descoperită în ultimii 90 de ani. Anterior, oamenii de știință au recunoscut șase specii de maimuțe mari: urangutanii din Borneo și Sumatra, gorilele de est și de vest, cimpanzeii şi maimuţa bonobo.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.