Dietele pot declanşa forme grave de anemii
Articol editat de cristina.rusu, 8 noiembrie 2017, 06:00
Persoanele care țin foarte des diete de slăbit se confruntă cu un deficit de fier, ceea ce poate declanșa o formă de anemie gravă, susțin cercetătorii ruși. Corpul unui adult conține 3,5 – 4,5 grame de fier. O parte importantă din acest fier participă la Hematopoieza, un proces de formare a elementelor celulare sanguine (eritrocite, trombocite și leucocite) la nivelul măduvei osoase (măduva roșie), aproximativ 5% din acest fier se regăsește în componența fermenților, enzimelor, iar 30% se depune la nivelul ficatului.
Zilnic un individ pierde câte 2 miligrame de fier, iar femeile pierd şi câte 25-30 miligrame pe zi. Ca urmare, pentru menținerea unui nivel optim de fier în organism, pentru o bună funcționare a corpului, este nevoie de 15-20 miligrame de fier pe zi, și doar 10-20% din fier este asimilat de organism din alimente.
În cazul în care o persoană este bolnavă și are deficit de fier este, practic, imposibil ca situația să se redreseze doar printr-o dietă strictă. Se vor administra obligatoriu preparate ce conțin fier, întrucât o persoană care se confruntă cu un deficit de fier suferă foarte des de amețeli, somnolență şi sufocare.
Aceste stări se pot agrava dacă persoana respectivă decide să țină o dietă. Din grupul de risc fac parte adolescenții și tinerele, care se află în plin proces de creștere, femeile care sunt la ciclu și cele care alăptează, dar și persoanele în vârstă.
De aceea, în cazul unor diete, a căror scop este slăbitul, pierderea din greutate, este extrem de important să ne alimentăm corect. Regimul alimentar trebuie să fie unul destul de echilibrat şi să includă alimente bogate în fier. Ficatul are cel mai mare conținut de fier.
Fierul se regăsește într-o cantitate mai redusă în carnea de porc, carnea de iepure, de cal și berbecuț, de asemenea în boboase și cereale. Fierul se mai regăsește și în fructe, pere, smochine și curmale. Pe lângă deficitul de fier, dietele amenință cu un deficit de B12 şi В6, cobalamină și de acid folic, informează MED Daily.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.