Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Ce putem învăţa de la zebruțele australiene?

 

zebrute australiene 3

Articol editat de cristina.rusu, 9 noiembrie 2017, 06:00

zebrute australiene 3

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii noastre prin care încercăm să vă aducem cât mai multe informaţii interesante legate de animalele de companie. Pentru azi am căutat să vă prezint câteva aspecte ce ţin de viaţa de cuplu a unora dintre cele mai populare păsări de colivie şi anume zebruțele australiene.

Aceste păsări de talie mică şi cu un colorit foarte frumos de la roşu aprins în combinaţie cu gri, maro şi alb sunt foarte interesante şi pentru cercetători care le studiază pentru a învăţa mai multe despre evoluţia limbajului la om dar şi pentru a înţelege mai bine ce înseamnă monogamia şi cum se formează perechile.

Când vine vorba de cântec, un studiu recent a observat că puii de zebruțe, când sunt foarte mici, ascultă şi memorează cântecul tatălui iar pe urmă când cresc mai mari încearcă să-l reproducă cât pot de bine.

În cazul acestor păsări, doar masculii învaţă şi cântă pentru a atrage un partener. Ştim că în cazul oamenilor, copiii ascultă cum vorbesc părinţii de la o vârstă foarte fragedă şi pe urmă când încep să vorbească imită ce au auzit de la părinţi.

La fel se întâmplă şi în cazul zebruțelor, care atunci când încep să cânte se folosesc de memoria lor pentru a-şi adapta cântecul până când acesta seamănă puternic cu cel al părintelui mascul.

Cu cât cântecul unui mascul este mai complex cu atât creşte şansa acestuia de a-şi găsi o pereche. Printr-o înţelegere mai aprofundată a acestui proces de memorare la păsări, cercetătorii pot să înţeleagă mai bine cum se fomează şi se dezvoltă limbajul la om.

Un alt aspect interesant legat de cântecul zebruțelor este că dacă acestea cresc şi se dezvoltă într-o izolare totală, pot pe parcursul mai multor generaţii să dezvolte şi să cânte un cântec foarte similar cu cel al păsărilor din libertate.

Cu această descoperire putem înţelege mai bine rolul aspectelor genetice, a abilităţilor de învăţare dar şi a mediului în formarea şi evoluţia unei „culturi a cântecului” la păsări dar şi cum a evoluat limbajul la oameni.

Am putea de exemplu să încercăm să răspundem la întrebări de genul: dacă copiii ar creşte într-o izolare totală faţă de alţi oameni, şi-ar dezvolta aceştia un limbaj pentru a comunica? Oare ar semăna acesta cu cel pe care îl folosim noi oamenii acum?

Deoarece un astfel de experiment pe copii este imposibil de realizat, ne putem folosi de aceste zebruțe ca un model foarte bun.

Un alt aspect interesant la aceste păsărele este că au nevoie doar de câteva zile pentru a-şi găsi o pereche cu care să rămână împreună toată viaţa.

zebrute australiene

zebruțe australiene

Încercând să înţeleagă mai bine acest mecanism de formare a relaţiei, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ornitologie Max Planck din Germania, au observat că zebruțele se folosesc de criterii personale pentru a forma o pereche şi nu de criterii generale.

Nu se cunoaşte foarte bine care sunt aceste criterii dar cel mai probabil ţin de cântec şi modul de a se mişca.

Când mulţi tineri de zebruțe au fost puşi într-o volieră foarte mare, cercetătorii au observat că masculii au intrat într-un fel de stare de frenezie şi au curtat foarte multe femele. Pe urmă încetul cu încetul au început să curteze tot mai puţine femele până când au rămasă la una sau două femele iar în final au format perechea cu una dintre cele două, care a răspuns mai bine cântecului lor.

Perechile formate în acest mod, prin care indivizii îşi pot alege singuri partenerii, au un succes reproductiv mult mai mare decât în cazul în care perechea este forţat formată, de exemplu de către oameni. În cazul unei perechi forţate, în care nu există o compatibilitate comportamentală, grija adulţilor faţă de ouă şi pui este mult mai slabă iar rata de supravieţuire a puilor este de 50%.

Ce putem învăţa de la aceste zebruțe este că atunci când vine vorba de dragoste, nu contează atât de mult ce crede grupul sau societatea pe cât contează preferinţele individuale.

Acum că ştim toate aceste informaţii interesante despre complexitatea comportamentală a acestor păsări, atât de comune ca şi animale de companie, putem înţelege şi mai bine de ce este atât de important să avem grijă corespunzător de ele şi nevoile acestora.

Atât pentru azi iar până data viitoare eu vă doresc să aveţi în jurul vostru animale cât mai fericite!

 

Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?