Guvernul şi-a dus până la capăt intenția de a modifica Codul Fiscal
Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 noiembrie 2017, 10:21
Transferul total al contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, şi reducerea impozitului pe venit au fost adoptate miercuri, 8 noiembrie, în pofida opoziţiei sindicatelor, a unei mari părţi a mediului de afaceri, a primarilor din marile oraşe şi a preşedintelui Klaus Iohannis.
Primul ministru, Mihai Tudose, a pus protestele din stradă în sarcina multinaţionalelor care ar fi nemulţumite că nu îşi vor mai putea externaliza profitul.
Contribuţiile la Pilonul II de pensii administrate privat au fost reduse de la 5,1 la 3,75 la sută.
Măsura vine la pachet cu majorarea pensiei minime cu 120 de lei, de la 1 iulie anul viitor şi a punctului de pensie cu 100 de lei.
După şedinţa de guvern, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a venit cu explicaţii detaliate despre modificările fiscale.
Sunt măsuri benefice pentru cetăţeni şi pentru companiile care activează în România, a susţinut acesta, care a adus ca argument şi numărul foarte mare de firme, aproape 160 de mii, care nu au plătit contribuţiile sociale pentru două milioane de angajaţi.
Calculele ministrului de finanţe nu se potrivesc însă cu cele ale sindicatelor, care spun că, în unele domenii, ar fi nevoie de o creştere salarială de peste 16 la sută pentru ca veniturile nete să nu scadă.
În timp ce Guvernul adopta noile măsuri fiscale, în faţa Palatului Victoria se aflau câteva sute de oameni nemulţumiţi că de la anul ar putea lua salarii mai mici.
Spre seară numărul lor a depăşit 1500.
Transferul contribuţiilor va fi contestat şi de sindicate.
Preşedintele Confederaţiei Sindicale „cartel Alfa” spune că mai întâi vor încerca să convingă avocatul Poporului să atace ordonaţa de urgenţă la Curtea Constituţională.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.