Plimbările regulate reduc riscul de deces
Articol editat de cristina.rusu, 9 noiembrie 2017, 06:00
Un nou studiu relevă faptul că mersul pe jos poate reduce riscul de deces.
Mulţi cred că mersul pe jos poate fi benefic doar dacă se realizează zilnic un anumit număr de paşi, de exemplu, 10.000. Rezultatele cercetării efectuate de oameni de ştiinţă americani sugerează că plimbările regulate, chiar şi fără a ţine cont de numărul de paşi, pot reduce riscul de deces în comparație cu stilul de viață sedentar.
Mersul pe jos este descris ca un exercițiu fizic perfect, deoarece este simplu, nu necesită echipamente sau pregătire specială şi se poate face la orice vârstă, a susţinut dr. Alpa Patel de la Societatea Americană de Oncologie.
Vârstnicilor li se recomandă să aibă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică în ritm susţinut pe săptămână.
Studiul a fost efectuat cu participarea a 140.000 de persoane de peste 65 de ani.
95% dintre participanţi au urmat recomandările privind mersul pe jos regulat, în timp ce pentru ceilalți nu a fost caracteristică nici activitatea fizică moderată, nici activitatea fizică susţinută.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că mersul pe jos mai puţin de două ore pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de deces din orice cauză, comparativ cu un stil de viață sedentar.
Plimbarea între două ore şi jumătate şi cinci ore pe săptămână reduce riscul de deces cu 20%.
Mersul pe jos, peste 6 ore pe săptămână, este asociat cu un risc de mortalitate cauzată de boli respiratorii cu 35% mai mic.
Participanţii pentru care mersul pe jos este singura formă de activitate fizică au un risc cu 20% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare şi cu 9% mai mic de deces cauzat de cancer.
Rezultatele studiului sunt publicate în American Journal of Preventive Medicine.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.