Ascultă Radio România Cluj Live

Clujul neștiut – Casa Matei

casa matei

Casa Matei

casa matei
Foto: Casa Matei

Articol editat de cristina.rusu, 13 noiembrie 2017, 06:00 / actualizat: 14 noiembrie 2017, 14:42

O clădire de pe la 1400, din centrul istoric al Clujului, stă peste veacuri mărturie a unui moment istoric foarte important pentru întregul spaţiu central şi est-european.

Aici s-a născut fiul lui Iancu de Hunedoara care avea să devină, la numai 18 ani, rege al Ungariei. Istoricul Tudor Sălăgean ne explică întâmplarea:

Tudor Sălăgean: După 1437-1438, când clujenii s-au asociat Răscoalei de la Bobâlna, oraşul şi-a pierdut o mare parte a privilegiilor. Clujenii au avut înţelepciunea de a se adresa unui om aflat într-o ascensiune politică şi militară evidentă.

Este vorba de Ioan de Hunedoara, care a devenit practic unul dintre marii prieteni şi susţinători ai clujenilor. Datorită lui, Clujul şi-a redobândit de fapt privilegiile de oraş liber.

Astfel, mama regelui Matia era întotdeauna bine venită la Cluj şi probabil din aceste motive Matia s-a născut aici, în acest oraş. Era foarte mândru de faptul că s-a născut la Cluj, ţinea foarte mult la acest oraş. A venit aici în mai multe rânduri şi a scutit de impozite pe proprietarii casei în care s-a născut.

Ovidiu Moldovan: — Admirăm de afară, din Piaţa Muzeului, Mărețul edificiu în stil gotic…

Vladimir Bogosavlievici: Marele rege s-a născut în odaia de aici din stânga. Data de naştere este 23 februarie 1443. Această clădire a beneficiat, până a fi cumpărată de oraşul Cluj la mijlocul secolului al XVIII-lea, de scutiri de impozite. Asta era un mare privilegiu.

Ulterior ea a fost şi o cazarmă militară, pe urmă a fost şi o închisoare de tranzit. Ulterior a devenit muzeu al Societăţii Carpatine Maghiare (era un fel de muzeu etnografic), după aceea a fost sediul unei şcoli.

Din 1947 sau ’48, a intrat în componenţa Institutului de Arte Plastice (aşa se numea atunci), actuala Universitate de Artă şi Design. Şi de aceea intrarea depinde de bunăvoinţa gazdelor.

Ovidiu Moldovan: — În timpul lui Matei Corvin, Ungaria a atins ca regat cea mai mare întindere şi a legat alianţe antiotomane strânse cu domnitorii din Muntenia şi Moldova.

Dar Matei nu a fost doar un rege puternic, ci şi drept, motiv pentru care a şi fost numit de supuşi “Matia cel Drept”. De numele său se leagă câteva legende picante.

Pe una ne-o spune acelaşi Tudor Sălăgean:

Tudor Sălăgean: Matia a intrat în oraş incognito, deghizat în student călător, şi a fost pus de judele oraşului să care lemne împreună cu cetăţenii săraci ai oraşului.

Matia a cărat lemne, dar a înscris cu o bucată de cărbune pe câteva lemne din curtea judelui: “Aici a fost regele Matia, unde este dreptatea?” Apoi a fost lăsat în libertate şi a plecat înapoi la armata lui.

După o zi sau două, Matia a pătruns în oraş în fruntea armatei sale. Judele, evident, nu l-a recunoscut, iar Matia l-a întrebat cum sunt trataţi cetăţenii liberi dar nu foarte bogaţi ai oraşului. Judele i-a spus că sunt trataţi foarte bine.

Atunci Matia l-a dus în propria sa curte, i-a arătat lemnele cu inscripţia incriminatoare şi l-a pedepsit.

Personalitate complexă a Renaşterii, Matei Corvin a fost strâns legat de oraşul său natal, Clujul, dovadă şi statutul special de care s-a bucurat casa în care s-a născut şi care s-a păstrat peste timp.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
biblioteca centrala cluj
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut miercuri, 1 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu,...

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail
Clujul neștiut marți, 31 octombrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina

Poate nu ştiaţi, dar primul monument laic al Clujului e Stâlpul Carolina din Piaţa Muzeului, ridicat la 1831 ca omagiu adus de urbe vizitei...

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina