Ai 18 ani! Ştii ce înseamnă să fii asigurat la Casa de Sănătate?
Articol editat de , 15 noiembrie 2017, 15:32
Calitatea de asigurat ca elev şi viitor student, şi cardul de sănătate, au fost temele prezentate miercuri, 15 noiembrie, de conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, în ultima zi a evenimentului organizat în intervalul 13-15 noiembrie sub genericul Porţi deschise-Împreună pentru sănătate.
Dacă în primele două zile invitaţii au fost furnizorii de servicii medicale şi asiguraţii, miercuri, 15 noiembrie, a fost rândul liceenilor.
Georgeta Pop, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, le-a vorbit liceenilor despre calitatea de asigurat a tinerilor, abordată sub trei aspecte.
Prima, se referă la tinerii care nu au împlinit încă 18 ani şi sunt elevi, sau au împlinit deja această vârstă dar urmează o formă de învăţământ:
Până la împlinirea vârstei de 18 ani ani, tinerii sunt asiguraţi de drept, fără plata contribuţiei. Adică, pe principiul solidarităţii, ei beneficiază de contribuţia achitată de părinţii lor. După împlinirea vârstei de 18 ani, statutul de asigurat de drept se menţine doar dacă tânărul urmează în continuare o formă de învăţământ. (Georgeta Pop)
După împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii care nu mai frecventează o formă de învăţământ, sunt incluşi de CJAS într-o categorie specială: aceea a persoanelor care se asigură pentru sănătate în baza salariului minim brut pe economie.
În evidenţele CJAS Satu Mare se află în prezent 3.721 astfel de plătitori:
Este o contribuţie pe care aceste persoane o achită la Finanţe în baza unei declaraţii prin care se angajează să plătească lunar o sumă reprezentând 5,5% din salariul minim pe economie. Când statutul acestor persoane se schimbă, trebuie din nou anunţate Finanţele în vederea sistării contribuţiei achitate până atunci. (Georgeta Pop)
Prea puţin informaţi sau dezinteresaţi, liceenii au demonstrat că nu ştiu prea multe despre calitatea de asigurat şi despre cardul de sănătate:
– Habar nu am ce înseamnă să fii asigurat! Despre cardul de sănătate ştiu doar că nu poţi face anumite chestii fără el.
– Dacă eşti asigurat nu trebuie să plăteşti la spital şi poţi să-ţi iei medicamentele de la farmacie fără să stai la rând.
– Ştiu doar că dacă eşti asigurat beneficiezi de gratuitate la anumite servicii medicale.
O a treia categorie despre care au aflat liceenii este a persoanelor care nu fac parte din primele două categorii: adică nu sunt asiguraţi ca elevi sau studenţi şi nici nu plătesc asigurări de sănătate în baza salariului minim brut pe economie.
Georgeta Pop precizează că în caz de boală, aceste persoane beneficiază de pachetul minimal care asigură doar urgenţele.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.