Cornuri expirate distribuite în şcoli, încep controalele
Prima zi în care cornurile și laptele au fost distribuite preșcolarilor și elevilor de ciclu primar și gimnazial din Maramureș a adus un val de reclamații la Consiliul Județean Maramureș.
Articol editat de , 15 noiembrie 2017, 07:51
Problemele au început de ieri, 14 noiembrie, când, la ora 9.45, primul proces verbal a fost încheiat la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, fiind semnat de către directorul instituției, Traian Covaciu, de administratorul Mariana Martin, de medicul unității școlare, dar și de reprezentații Consiliului Județean Maramureș, Ionela Florea și Mihaela Muntean.
În procesul verbal încheiat se arată că ”produsul distribuit de SC Rosario Pan SRL nu corespunde din punct de vedere calitativ și cantitativ, respectiv unele produse nu sunt coapte, altele sunt tari, nu au toate termenul de valabilitate ștanțat, sunt urme pe un corn de culoare verde, posibil mucegai, conțin unele urme de impurități și unele, la indicațiile doamnei doctor Mușuroia, par făcute din aluat remalaxat. La fața locului, reprezentanții Consiliului Județean, respectiv inspector Mihaela Muntean și consilier Ionela Florea au luat legătura cu reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare, iar la solicitarea unității școlare s-au deplasat atât la școală, cât și la societatea care produce și distribuie produsele pentru a constatata neregulile sesizate și alte eventuale probleme”.
La ora 11.00, un alt proces verbal a fost încheiat de Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Baia Mare. În procesul verbal se menționează aceleași nereguli identificate și la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, iar școala a reușit să ia legătura telefonic, prin mobil, cu un reprezentant al firmei distribuitoare, care a promis remedierea situației, deși acesta a arătat că se îndoiește de faptul că acele cornuri ar fi tari, afirmând că ar fi fost coapte în noaptea dinaintea livrării.
”Unitatea școlară a întocmit o sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Județean Maramureș, ANSVSA, ANPC Maramureș și SC Rosario Pan SRL, deoarece o problemă similară a fost înregistrată și în urmă cu doi ani de zile, însă atunci situația s-a remediat parțial”.
Următoarea informare a venit din partea lui Florin Vava, director al Școlii Gimnaziale ”Vasile Lucaciu” din Șișești, care a informat conducerea Consiliului Județean Maramureș că nu a recepționat cornurile la școala din centru, întrucât a fost anunțat telefonic de coordonatoarele structurilor Șișești și Dănești, că unele dintre cornuri nu au inscripționate datele de expirare, sunt tari și au considerat că nu pot fi consumate de către elevi.
După ce s-au primit reclamații și de la Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” din Cavnic, vicepreședintele Consiliului Județean, George Moldovan s-a deplasat, alături de reprezentantele Consiliului Județean și de reprezentantul ISJ Maramureș, inspectorul Elisabeta Kramarik, la cele două unități din Șișești și Cavnic.
Procesul verbal întocmit la ora 13.20, în Cavnic, arată că, în urma sesizării primite s-a efectuat un control la fața locului, iar ”cornurile nu sunt proaspete, ambalajul este deteriorat, termenul de valabilitate nu este inscripționat corect, unele cornuri par a fi făcute din aluat remalaxat și produsele sunt tari. La fața locului s-au deplasat și reprezentanții ANPC MM și ai Primăriei Cavnic”.
Ultimul proces verbal, încheiat la ora 14.20, în Șișești, la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu”, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean, George Moldovan și a reprezentantului ISJ Maramureș, Elisabeta Kramarik arată că directorul școlii, Florin Vava va depune sesizare în scris și verbal.
George Moldovan, vicepreședinte al Consiliului Județean a precizat faptul că, în cursul zilei de miercuri va fi convocată o ședință cu toți cei implicați în acest control, pentru a afla dacă au fost depuse și alte sesizări și pentru a vedea care sunt pașii ce trebuie urmați.
În același timp, Serviciul Juridic al Consiliului Județean verifică în amănunt obiectul contractului încheiat cu SC Rosario Pan SRL, urmând să fie luate măsurile legale care se impun. Totodată, vicepreședintele George Moldovan a arătat faptul că, instituția Consiliului Județean a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Maramureș să ia legătura cu toate școlile din județ, iar managerii și administratorii unităților de învățământ să refuze recepționarea oricăror produse care urmează să fie distribuite copiilor și acestea nu prezintă toate elementele de siguranță.
Radio Sighet
Radio Sighet poate fi ascultat şi online AICI!