Premieră în România- primul planetariu pentru nevăzători, inaugurat la Baia Mare
La Complexul Astronomic Baia Mare, astăzi, 15 noiembrie, a fost inaugurat primul planetariu pentru nevăzători din România, care promovează patrimoniul cultural imaterial legat de tradițiile populare românești legate de aștri și constelații, într-o formă inovativă, unică în lume, destinată în special persoanelor cu handicap vizual dar și publicului larg din Maramureș și Romania.
Articol editat de , 15 noiembrie 2017, 19:43
„Căutând mult pe internet, la ora actuală, nu am mai găsit un asemenea instrument. Poate există, însă sub altă formă. Tindem să credem că acest tip de planetariu este realizat în premieră mondială„ afirmă coordonatorul proiectului Ovidiu Ignat.
Primul planetariu pentru nevăzători din România a fost realizat de 6 voluntari ai ONG ACCES și Ong Team4Youth și de 6 persoane cu handicap vizual, membri ai Uniunii Naționale a nevăzătorilor din România – filiala Maramureș, sub îndrumarea unui expert în realizarea de materiale pentru nevăzători și a muzeografilor Complexului Astronomic Baia Mare.
Rezultatul constă în realizarea unor cupole tactile cu constelațiile românești tradiționale de pe cerul de vară, respectiv cel de iarnă.
„Este vorba despre un scaun, cu un grad mare de mobilitate, se rotește la 360 grade, e reglabil pe înălțime, iar în jurul acestui scaun am construit un suport pe care am atașat o jumătate de sferă, un dom geodezic în care am pus cu ajutorul unor mărgele stelele. De asemenea, au fost concepute ghidaje audio și expunere specifică persoanelor cu handicap vizual, precum și o aplicație Android cu ghidajul în aceste planetarii.„(Ovidiu Ignat)
Altfel spus, persoanele cu dizabilități de vedere au șansa să pipăie cerul și constelațiile imaginare în interiorul unei cupole, rotindu-se pe un scaun, în timp ce sunt ghidați audio și ajutați de un asistent sau muzeograf care îi ajută să identifice constelațiile.
Ideea a fost lansată de Lucian Câmpian, un nevăzător, în cadrul unui prim proiect care s-a derulat pe parcursul anului 2016, printr-o expoziție multisenzorială cu denumirea „Cerul în mâinile tale”, proiect care în 2017 s-a transformat în „Cerul în mâinile tale II — Planetariu pentru nevăzători”.
„Cei din Asociația Nevăzătorilor, Filiala Maramureș erau deja obișnuiți cu astfel de manifestări din partea noastră, pentru că am colaborat și la primul proiect însă, astăzi, la inaugurare a fost foarte emoționant. Spuneau unii la un moment dat, noi suntem norocoși că putem vedea stelele, însă ei le pot atinge, ceea ce noi nu vom reuși niciodată, astăzi, nevăzătorii au reușit.„ (Ovidiu Ignat)
Proiectul, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cuprinde șapte planetarii pentru nevăzători alcătuite din scaun, set de 2 cupole tactile. Unul rămâne la Baia Mare, celelalte șase au fost deja expediate la Galați, Bârlad, Craiova, Constanța și Cluj Napoca.
Radio Sighet