Reforma justiției stagnează
Articol editat de Andreea Leonid, 15 noiembrie 2017, 12:30 / actualizat: 15 noiembrie 2017, 14:22
UPDATE:
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliţia de guvernare trebuie să ţină cont.
Dacă acţiunile Guvernului şi Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiţiei vor continua în aceeaşi direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, spune şeful statului.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis împărtăşeşte opinia Comisiei Europene, conform căreia procesul de modificare a acestei legislaţii trebuie să fie unul cât mai transparent şi cu luarea în considerare a poziţiei tuturor actorilor din sistemul judiciar.
De asemenea, atrage atenția că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup.
Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că va uza de toate atribuțiile sale constituționale pentru a asigura independența justiției și un stat de drept funcțional.
…………………………………………………………………………………………………………………
Ritmul global al reformelor judiciare şi de combatere a corupţiei în România a stagnat în cursul acestui an, se arată în raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de ţara noastră în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, dat miercuri, 15 noiembrie, publicităţii.
Potrivit documentului, punerea în aplicare a recomandărilor restante a încetinit, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul de la începutul anului au fost considerate închise.
O sursă serioasă de îngrijorare o reprezintă provocările la adresa independenţei sistemului judiciar, se mai arată în raportul Comisiei Europene, care precizează că încă nu poate să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător.
Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante.
O nouă evaluare a progreselor realizate de ţara noastră va avea loc spre sfârşitul anului viitor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.