Animal de companie: Perușul ca animal de companie – partea I
Articol editat de cristina.rusu, 16 noiembrie 2017, 11:04
Articol editat de cristina.rusu, 16 noiembrie 2017, 11:04
Salut și bine v-am găsit săptămâna aceasta! Mă bucur să vă anunț că seria noastră de discuții despre păsări continuă! În edițiile anterioare am povestit despre importanța informării adecvate înainte să ne luăm angajamentul de a trăi câțiva ani împreună cu un animal.
Astăzi m-am gândit să începem prima parte a discuției despre unul dintre cele mai populare animăluțe – perușul!
La fel ca orice alt animal de companie, nu există o „rețetă perfectă și precisă” pentru a avea grijă de toți, pentru că fiecare are personalitatea și preferințele lui/ei.
Cu toate acestea, întotdeauna este important să cunoaștem câteva aspecte despre specia prietenului nostru. Așa că – vă invit să aflăm câteva lucruri despre cum putem să îi creștem calitatea vieții acestui papagal popular!
Pentru început aș dori să accentuez că, la fel ca pentru oricare alt animal de companie, este important ca acesta să se potrivească stilului de viață al omului și al așteptărilor acestuia. Astfel, un papagal nu poate fi tratat asemeni unui obiect decorativ.
Acestea sunt niște păsări foarte inteligente, care odată neglijate pot dezvolta o serie de probleme psihice și fizice. Odată ce v-ați informat cu privire la caracteristicile animalului, puteți să vă ghidați după următoarele informații:
1. Spațiul în care stă animalul trebuie să fie adecvat nevoilor speciei sale:
După cum cred că mulți dintre noi știm din propria noastră experiență de viață – încăperea în care locuim și la care ne întoarcem zilnic pentru a ne odihni, relaxa și hrăni este vitală pentru a putea afirma că avem o viață care ne place, pe care vrem să o trăim.
Ei bine, la fel e și cu oricare alt animal, inclusiv perușul – colivia este extrem de importantă. Pentru orice pasăre, cu cât colivia este mai mare, cu atât este mai bine.
Regula de aur este ca pasărea să își poată întinde aripile relaxată, fără ca vârfurile acestora să atingă gratiile sau orice alt obiect din colivie.
De asemenea, e important ca aceasta să nu fie supra-decorată cu jucării și codița păsării să nu ajungă niciodată pe podea. Cu toate acestea, noi recomandăm puternic să evitați tăierea aripilor păsării și să o lăsați să zboare liberă printr-o încăpere în care este în regulă și pentru voi, dar și pentru animal.
Zburatul pentru ele este ca și mersul pentru noi, iar prin faptul că nu le oferim această posibilitate, le putem afecta semnificativ calitatea vieții.
Forma coliviei să fie pătrată sau dreptunghiulară și nu rotundă. Unghiurile închise îi pot oferi animalului sentimentul de siguranță, deoarece înțelege că este un colț, în care se poate cuibări în caz de pericol.
De multe ori avem tendința să aranjăm casa animalului gândindu-ne la nevoile noastre, însă acestea nu coincid mereu cu ale acestuia. Tocmai de asta, suporturile fixe și simetrice în colivie nu contribuie la bunăstarea animalului, chiar dimpotrivă.
Astfel, jucați-vă cu diverse forme și texturi diferite și vedeți ce îi place perușului. Făcând asta, îl ajutați și să își mențină musculatura din picioare.
2. Oferirea unei diete adecvate și echilibrate:
Dieta unui peruș este variată, de la diverse semințe la fructe și legume. Cu toate că mâncarea uscată găsită în comerț este gândită pentru a acoperi cât mai mult din nevoile nutriționale ale păsării, recomandăm puternic să îi oferiți și fructe sau legume adecvate speciei sale.
Atenție mare însă să le oferiți în cantități mici, treptat, în special dacă perușul nu este obișnuit cu acestea. O schimbare bruscă în alimentație poate cauza probleme digestive, însă introduse treptat, pot prelungi viața animalului. De asemenea, nu uitați de apa proaspătă zilnică!
Atât pentru astăzi, după cum vă spuneam la început, aceasta este partea întâi dintr-o serie dedicată perușilor.
În partea a doua vom discuta despre relația lor cu noi, alături de tehnici de îmbogățire comportamentală. Vă doresc zile frumoase!
https://www.youtube.com/watch?v=kMxWXTg5Nq4
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.