19 naţiuni ale lumii au lansat o iniţiativă privind limitarea schimbărilor climatice
Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2017, 16:20 / actualizat: 18 noiembrie 2017, 13:31
China şi alte 18 naţiuni, reprezentând jumătate din populaţia globului, au anunţat joi, 16 noiembrie, că intenţionează să mărească utilizarea lemnului şi a altor plante şi resturi vegetale ca surse sustenabile de generare a energiei, ca parte a eforturilor de limitare a schimbărilor climatice.
Grupul celor 19 ţări a precizat că se va acţiona pe ţinte colective pentru intensificarea utilizării bioenergiei sustenabile, cum au numit-o în cadrul lucrărilor Conferinţei privind schimbările climatice de la Bonn, din Germania, la care au participat reprezentanţi din 200 de naţiuni ale lumii.
Planul anunţat a fost acceptat de Argentina, Brazilia, Marea Britanie, Canada, China, Danemarca, Egipt, Finlanda, Franţa, India, Indonezia, Italia, Maroc, Mozambic, Olanda, Paraguay, Filipine, Suedia şi Uruguay.
Cele 19 state semnatare au convenit să dezvolte obiective colective care să impună participarea bioenergiei sustenabile la cererea finală de energie şi ca procent în utilizarea combustibilului pentru transport, se arată într-un comunicat al Iniţiativei Biofuture.
Potrivit iniţiativei, bioenergia va putea fi generată prin arderea lemnului, a granulelor de lemn, a celulozei şi a resturilor vegetale din industria zahărului.
Grupul celor 19 a mai spus că intenţionează să extindă ceea ce au numit „bioeconomie”, adică toate activităţile economice legate de utilizarea plantelor în producţia de energie regenerabilă, în producţia de materiale şi chimicale.
Au fost puse laolaltă atât tehnologia, cât şi conştientizarea necesităţii unor soluţii bazate pe utilizarea biocombustibililor, a declarat ministrul mediului din Brazilia, Jose Sarney Filho.
Organizaţiile pentru protecţia mediului au criticat deseori utilizarea copacilor şi a altor plante în industria energetică, afirmând că acest lucru poate să ducă la deşertizarea terenurilor şi distrugerea habitaturilor naturale. Potrivit Acordului de la Paris, obiectivul mondial este limitarea creşterii temperaturilor globale sub 2 grade Celsius, comparativ cu epoca preindustrială.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.