Dereglările de somn afectează imunitatea organismului
Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2017, 06:00
Dereglările de somn duc la dereglarea activității sistemului imunitar, susțin cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, SUA. Ei au analizat datele de la 11 perechi de gemeni monozigoți.
Aceste persoane au în proporție de 100% gene identice. Oamenii de știință au efectuat acest studiu și au ajuns la concluzia că durata somnului depinde de gene în proporție de 31-55%.
După cum s-a constatat, la gemenii care dormeau mai puțin sistemul imunitar funcționa mai prost, comparativ cu frații și surorile care dormeau mai mult.
Insuficiența cronică și dereglările de somn blochează răspunsul leucocitelor curculante (celulele albe). Curios este faptul că cercetătorii de la Universitatea Uppsala, Suedia, au studiat și influența dereglărilor de somn asupra microflorei intenstinelor.
La acest studiu au luat parte 9 bărbați perfect sănătoși cu o masă corporală normală.
Voluntarii au dormit două zile consecutiv câte 4 ore pe zi. După aceste ore de somn, în intestinele bărbaților s-au dezvoltat mai multe bacterii de tipul Firmicutes, față de cele de tipul Bacteroidetes. Schimbări similare au loc și în cazul îngrășării, informează MED daily.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.