Nils cel năzdrăvan și creatoarea sa, Selma Lagerlöf
Scriitoarea suedeză Selma Lagerlöf a fost prima femeie laureată a premiului Nobel pentru literatură, distincție pe care a primit-o în anul 1909.
Articol editat de cristina.rusu, 20 noiembrie 2017, 11:48 / actualizat: 21 noiembrie 2017, 11:33
Născută la 20 noiembrie 1858, Selma a început să scrie poezie de la o vârstă fragedă, iar vreme de 10 ani a fost învățătoare la o școală de fete.
Primul său roman, „Gösta Berlings saga„, a trecut neobservat în Suedia natală, însă după traducerea în daneză se bucură de mare succes și atrage atenția și publicului din țara scriitoarei.
Una dintre cele mai apreciate cărți ale sale se numește ”Ierusalim” și este scrisă în urma unei vizite făcute de Selma Lagerlöf în Țara Sfântă.
Apoi primește o comandă din partea Ministerului Educației pentru un manual de geografie pentru gimnaziu.
Așa se naște una dintre cele mai fermecătoare cărți pentru copii din toate timpurile: Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia. Trei ani i-au trebuit scriitoarei să scrie cartea de aventuri, pentru care s-a documentat foarter amănunțit. A studiat viața păsărilor și animalelor, precum și geografia tuturor regiunilor Suediei.
Nils Holgersson este un băiețel obraznic și neascultător. Se poartă urât cu părinții și îi face plăcere să chinuie animalele din ogradă.
Un spiriduș pe care îl prinde într-o zi din întâmplare îl transformă într-un pitic neputiincios, pe care păsăretul din ogradă are acum ocazia să-l chinuie după bunul plac.
Schimbarea de perspectivă, atât de iubită de scriitori de cărți pentru copii din secolul 19, (suficient să ne gândim la Alice în Țara Minunilor sau la Gulliver) îl face pe Nils să vadă altfel lumea. Și să pornească într-o călătorie fantastică prin Suedia, cocoțat pe spatele gâscanului Martin, care la rândul lui se visează gâscă salbatică și dorește să-și prindă din urmă suratele migratoare.
Cartea a fost tradusă pentru prima dată în limba română în anul 1961 și a apărut la Editura Tineretului.
În prezent Editura Arthur a publicat o traducere nouă a Minunatei călătorii a lui Nils Holgersson, semnată de Andreea Caleman.
Există și un serial de desene animate realizat de japonezi în 1980 și pe care poate că vi-l amintiți pentru că a fost difuzat și la noi.
De asemenea, sovieticii au făcut un film inspirat de aventurile lui Nils Holgersson în anul 1955, pe care l-au botezat ”Băiatul fermecat”.
Un motiv din carte, cu Nils Holgersson pe spatele gâscanului zburând desupra Scaniei, este reprezentat pe spatele bacnotei de 20 de coroane suedeze.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.