Preferăm un rezidențiat descentralizat, spun reprezentanții UMF
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 noiembrie 2017, 11:50 / actualizat: 22 noiembrie 2017, 10:36
Examenul de rezidențiat a început anul acesta cu nereguli semnalate de candidați și măsuri organizatorice luate în mare grabă.
Ca urmare a problemelor tehnice sesizate cu privire la scanarea grilelor de concurs la examenul de rezidențiat susținut în Centrul Universitar București, Comisia centrală de organizare a examenului a decis rescanarea grilelor pentru toți candidații din Capitală. Până la urmă s-a încheiat și rezultatele au fost făcute publice.
La nivel național, dintre cele 3.524 de locuri scoase la concurs, 3.137 au fost repartizate domeniului medicină, 258 domeniului medicină dentară și 129 domeniului farmacie.
La Cluj, organizarea eamenului de rezidențiat a decurs normal, fără probleme.
În județ au fost scoase la concurs 692 de locuri pentru medicină, 168 pentru medicină dentară și 86 pentru farmacie. Au fost și specialități fără locuri disponibile: cardiologie și gastroenterologie pediatrică, chirurgie toracică sau medicină sportivă. Necesarul de locuri se stabilește în funcție de nevoia din sistem. Chiar și așa, după finalizarea rezidențiatului, locurile pot rămâne neocupate, în funcție de opțiunile ulterioare ale personalului de specialitate explică Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.
În funcție de normative, fiecare unitate cu paturi din județul Cluj comunică un necesar de specialiști. Acesta se regăsește în posturile scoase la rezidențiat. După perioada de pregătire, fiecare rezident susține examen de specialitate. De aici încolo, intervine alegerea fiecăruia dacă dorește să rămână pe posturile disponibile din centrul în care s-a pregătit sau dacă dorește să plece (Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj).
Organizarea rezidențiatului la nivel național nu este privită cu ochi buni de către reprezentații Universității de Medicină și Farmacie din Cluj. Examenul trebuie organizat descentralizat, cum era până acum doi ani și astfel se reduc substanțial cererile de transfer dintr-un centru universitar într-altul este de părere Prorectorul Grigore Băciuț, vicepreședinte al comisiei de rezidențiat.
Acest mod de organizare a examenului la nivel național nu este bun. Am dorit și am făcut demersuri ca rezidențiatul să fie organizat la nivelul fiecărei universități. Pentru că fiind examen național, candidați din alte județe pot lua Clujul doar pentru a obține un loc în pregătirea rezidențiat penru ca, mai apoi, după repartiție să aleagă pentru transfer un centru mai apropiat de localitatea de domiciliu (Prorector Grigore Băciuț, vicepreședinte al comisiei de rezidențiat).
În urma examenului de rezidențiat, pe baza punctajelor obținute la concurs se alcătuiește o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea clasificării, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs.
În România sunt 6 centre universitare în care se organizează examenul de rezidențiat: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Alina Nechita