Doar 2% dintre fumători renunță singuri la țigară. BPOC a treia cauză de deces.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 noiembrie 2017, 12:14
Bronhopneumopatia cronică obstructivă, va deveni foarte curând a treia cauză de deces, la nivel mondial. Fumătorii sunt pacienții cel mai des diagnosticați cu BPOC, însă foarte puțini dintre ei reușesc să renunțe definitiv la fumat.
BPOC este o boala respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile, cât și plămânii și se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce înseamnă scaderea progresivă a capacității respiratorii.
În România aproximativ 1 milion de persoane sunt afetate de BPOC, majoritatea este fumătoare și are vârsta peste 40 de ani.
Doar 2% dintre fumătorii cu plămânii afectați de o boală cronică reușesc să renunțe de bună voie la țigară chiar dacă aceasta este principala cauză a îmbolnăvirii.
Mulți pacienți cu BPOC sunt subdiagnosticați. De aceea este important ca amedicii de familie și anturajul să identifice posibile probleme mai ales în cazul persoanei care tușește o perioadă lungă de timp. Este importantă diagnosticarea la timp a acestei afecțiuni. Altfel, ea poate degenera și pacientul se poate îmbolnăvi de cancer pulmonar. Principala condiție pentru pacienții cu BPOC este abandonarea fumatului.
Statisticile demonstrează că doar 2% dintre cei care renunță la fumat o fac de bună voie. În multe situații dependența de nicotină este asemănătoare cu dependența de heroină și, ca atare, fumătorul are nevoie de ajutor din partea medicului specialist pentru a renunța la țigară (Vasile Mureșan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Danielo din Cluj Napoca).
În afară de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferică, de fumatul pasiv (la nefumatorii care respiră fumul altora), sau de sistemele de încălzire cu cărbuni.
Fără tratament, BPOC determină reducerea prematură și severă a capacității respiratorii, ceea ce poate provoca invaliditate și deces prematur. S-a apreciat ca în urmatorii ani mortalitatea prin BPOC va crește atât de mult încât o va depăși pe cea cauzată de bolile cardio-vasculare.
Alina Nechita