Proiectul de lege care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor
Articol editat de Carmen Sas, 21 noiembrie 2017, 12:12 / actualizat: 27 noiembrie 2017, 10:44
Senatul a adoptat luni, 20 noiembrie 2017, proiectul de lege care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor care se declară a fi de utilitate publică.
Iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae a fost adoptată tacit, din lipsă de quorum, după ce anterior majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala de plen.
Nu jignesc de la microfonul Senatului, dar mi se pare lipsă de bun-simţ (…) ştiind că este ordonanţa marelui lider de grup, Şerban Nicolae, care face nişte trăznăi pe Ordonanţa 26, să n-aibă colegii noştri de la PSD-ALDE decenţa să rămână în sală să dezbatem un proiect de lege care astăzi se adoptă tacit, a spus Alina Gorghiu, senator PNL, despre gestul colegilor săi din Senat.
Proiectul de lege a fost depus la Parlament pe 21 martie. În expunerea de motive se menţionează necesitatea creşterii gradului de transparenţă şi se propune obligaţia ca ONG-urile să publice semestrial o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli. De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale.
Totodată, recunoaşterea utilităţii publice a unui ONG se poate face pe o durată de cinci ani şi se poate reînnoi în condiţiile legii, dar, dacă asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.
Adoptarea iniţiativei legislative se va decide în plenul Camerei Deputaţilor.
Andreea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.