TEZAUR FOLCLORIC: Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană, la ceas aniversar
Dublă aniversare în lumea folclorului sătmărean: Ansamblul Folcloric Cununiţa împlineşte 35 de ani de activitate, iar Ansamblul Cununiţa Năzdrăvană – alcătuit în exclusivitate din copii – serbează împlinirea a 15 ani de la înfiinţare.
Articol editat de , 21 noiembrie 2017, 13:36
Dubla aniversare va fi sărbătorită miercuri, 22 noiembrie, prin spectacolul eveniment ”Deschideţi porţile mari”, organizat de Fundaţia Etnofolclorică Cununiţa în parteneriat cu emisiunea Tezaur Folcloric a Televiziunii Române, Centrul Cultural GM Zamfirescu, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Satu Mare.
Spectacolul va începe la ora 18:00, iar între invitaţi se vor afla artişti renumiţi din România precum Tiberiu Ceia, Nicolae Mureşan, Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Petrică Mîţu-Stoian, Valeria Arnăutu.
Alcătuit din orchestră, formaţie de dansatori şi din interpreţi, Ansamblul Folcloric Cununiţa este cunoscut şi apreciat deopotrivă în ţară şi peste hotare. În urmă cu 35 de ani, interpreta de muzică populară Leontina Dorca, a pus bazele ansamblului, i-a învăţat pe dansatori jocurile populare codreneşti şi, cu încăpăţânare şi perseverenţă, a transformat Cununiţa într-un reper al folclorului autentic din România:
Când am început, orchestra populară era alcătuită din 15 persoane, iar formaţia de dansatori avea 12-14 perechi. Acum 35 de ani, selecţia membrilor ansamblului era mult mai uşoară decât acum: aveau loc multe concursuri în cadrul festivalului Cântarea României, iar membrii ansamblului Cununiţa erau selectaţi din rândul tinerilor de la ţară, veniţi să muncească în oraş.
În prezent, ansamblul activ are aproximativ 50 de membri, medici, ingineri, profesori, studenţi, iar mulţi dintre aceştia lucrează sau studiază în alte oraşe. Dar se adună când sunt organizate spectacole sau participăm la diverse concursuri ori festivaluri organizate în România sau peste hotare. (Leontina Dorca)
Maria Carmen Sas, interpretă de muzică populară, s-a alăturat Ansamblului Cununiţa după trei ani de la înfiinţare şi a contribuit împreună cu Leontina Dorca la evoluţia acestuia.
Cu 15 ani în urmă, ea a fost încurajată de mai mulţi părinţi şi cadre didactice să descopere noi talente în rândul copiilor de la grădiniţe şi şcoli. Aşa a apărut Ansamblul Cununiţa Năzdrăvană:
Am pornit destul de sceptică, pentru că nu eram sigură că cei mici vor dori să înveţe să danseze sau ştiu să cânte. Confirmarea a venit aproape imediat, astfel că am format mai multe grupe de copii-artişti în grădiniţe şi şcoli din municipiul şi judeţul Satu Mare.
Din rândul acestora am format ulterior Cununiţa Năzdrăvană, puiul Ansamblului Folcloric Cununiţa, cu care am ajuns în scurt timp la rezultate şi performanţe remarcabile. Acum, Cununiţa Năzdrăvană are aproximativ 50 de copii din tot judeţul şi este minunat să vezi cât sunt de talentaţi şi cu câtă plăcere cântă şi dansează.
Însă, cel mai frumos lucru şi satisfacţia deosebită vin de la dorinţa părinţilor acestor copii care îi încurajează să iubească folclorul românesc. (Maria Carmen Sas)
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.