Tradiții lipovenești, la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului
Articol editat de cristina.rusu, 21 noiembrie 2017, 17:09
Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului derulează în perioada 21-23 noiembrie programul cultural Sărbătoarea Deltei Dunări – Tradiţii lipoveneşti.
În cadrul evenimentului, lipovenii vor găti borş de peşte şi vor repara plase şi lotci sub privirile curioşilor. Pescarii le vor dezvălui vizitatorilor secretele bucătăriei din Delta Dunării.
Trei membrii lipoveni ai comunităţii Mila 23, lipoveni pescari, dar şi marangonzi, adică tâmplari de bărci împărtăşesc publicului detalii legate de tradiţiile capturării, prelucrării şi preparării peştelui, utilizând metode tradiţionale din zona comunităţii lipoveneşti din Mila 23. Programul este amplu.
A presupus pe de o parte restaurări, reparaţii la învelitorile de stuf ale gospodăriei Mahmudia, care se găseşte în Muzeul în Aer liber din Muzeul Astra. Este practic pentru publicul român şi străin o modalitate de a cunoaşte secvenţe specifice de viaţă a satelor din Delta Dunării. Peştele a fost pescuit din lacul muzeului.
Este vorba despre crab românesc, crab fitofag sau caras. A fost pescuit aici cu plase, vârşe, vintile şi setci. A fost folosit instrumentarul tradițional al pescarilor din Mila 23. Ei au venit cu aceste instrumente, a spus Lucian Robu, muzeograf în cadrul Muzeului Astra.
În cadrul programului cultural, un atelier specific va fi pregătirea peştelui la plită, un cuptor mic de curte, pe care se prăjeşte peşte de apă dulce. Astfel, se va reconstitui modul de preparare a hranei pe baltă, la adăpostul pescăresc.
Atelierele vor fi susţinute de doi pescari din satul Mila 23, din Delta Dunării.
Accesul publicului la atelierele de pescuit, pregătit peştele sau la ateliere de afumat va fi disponibil până joi, la ora 16:00.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.