Cântăreaţa surdă Mandy Harvey, ameninţată cu moartea
Articol editat de cristina.rusu, 22 noiembrie 2017, 06:00
După ce a fost trecută direct în finala concursului America’s Got Talent, cântăreaţa surdă Mandy Harvey a apărut pe primele pagini din întreaga lume.
Însă după prima apariţie pe scenă, a primit ameninţări cu moartea din interiorul comunităţii fără auz, pentru promovarea unei activităţi „audibile”.
Am primit scrisori foarte dure şi ameninţări cu moartea, dezvăluie cântăreaţa. Am fost atacată de anumite persoane din comunitate pentru că am promovat oralismul. Oralism este numele dat practicii de a educa persoanele fără auz pentru a folosi vorbirea şi citirea pe buze în locul limbajului semnelor.
Harvey, care este din Cincinnati, Ohio, spune:
Când faci un lucru care ţine de lumea celor care aud, cum ar fi muzica, este foarte probabil să primeşti priviri piezişe, pentru că ar trebui ca noi să încurajăm folosirea exclusivă a Limbajului American al Semnelor.
Harvey şi-a pierdut auzul treptat, ca rezultat al unui sindrom numit Ehlers-Danlos, iar la vârsta de 19 ani, când abia începuse colegiul, era complet surdă. Înainte de acest moment, considera că muzica este viaţa ei.
Am făcut greşeala să îmi asociez întreaga identitate cu un singur vis, iar când visul a murit am simţit că am murit şi eu. Pentru un timp am devenit o cochilie goală, povesteşte Harvey. Ea a încercat din toate puterile să se integreze în comunitatea persoanelor fără auz dar când tatăl ei a îndemnat-o să încerce să cânte din nou a fost de acord, doar ca să îi dovedească acestuia că este imposibil.
Cu ajutorul unui tuner electric, a încercat să cânte, notă cu notă, piesa Come Home, a formaţiei One Republic. După zece ore a reuşit să o cânte integral, fără greşeală.
La America’s Got Talent, Harvey a cântat o piesă proprie, iar dificilul membru al juriului Simon Cowell a apăsat butonul auriu, astfel trimiţând-o direct în finala concursului, pe care l-a terminat pe locul patru.
Am vrut foarte mult să schimb ideea despre ce este posibil şi să arăt că „surzii pot”. Ce loc putea fi mai bun decât televiziunea naţională? Dacă îi deranjează pe unii oameni, ei bine, îi va încuraja pe mulţi alţii.
Cariera ei continuă să înflorească, deşi încă se loveşte de scepticismul anumitor muzicieni.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.