Ioniță G. Andron, volum omagial – Schiță biografică, articole, interviuri, evocări, fotografii
Articol editat de , 22 noiembrie 2017, 10:51
Lucrarea „Ioniță G. Andron. Schiță biografică, articole, interviuri, evocări, fotografii” – va fi lansată joi, 23 noiembrie, la Satu Mare, în cadrul unui eveniment organizat începând cu ora 15:00, de Biblioteca Judeţeană.
Apărut în contextul centenarului Ioniță G. Andron 1917-2017, volumul este unul omagial și cuprinde, în cele peste 300 de pagini, schița biografică a artistului fotograf prin prisma unor articole semnate de Viorel Câmpean, Ioniță Andron – fiul artistului, Remus Ilie Vârnav și Vasile Nemeș de la Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, articole semnate de Ioniță G. Andron, precum și interviuri cu și despre artistul fotograf.
Considerat de criticii de specialitate unul dintre cei mai mari fotografi ai României, Ioniţă G. Andron s-a născut în anul 1917 în satul Racşa din Ţara Oaşului. Primele fotografii le-a realizat în anul 1934, iar până în anul 1989 când a decedat, el a surprins în peste 100.000 de fotografii realizate în cea mai mare parte în Ţara Oaşului, peisaje, lucrul pământului, creşterea oilor, obiceiuri din ciclul vieţii precum nunţile şi înmormântările, obiceiuri religioase dar şi chipuri de persoane de diferite vârste.
Lucrarea lansată la Biblioteca Judeţeană aduce în actualitate și supune atenției o operă impresionantă a artistului fotograf care și-a legat destinul de cel al satului natal – Racșa – și al Țării Oașului, ținut mirific care l-a fascinat prin arhaicitate și autenticitate.
Om de reală cultură, Ioniţă G. Andron a ridicat pasiunea pentru fotografie la rang de mare artă, realizând cele mai expresive fotografii despre Țara Oașului, în care valoarea documentară se întrepătrunde cu cea artistică.
La capitolul evocări sunt reunite peste 40 de articole apărute în culegeri de studii și cercetări științifice, publicații locale, dicționare și reviste culturale, pliante omagiale și alte tipărituri, dar și în mediul online.
Totodată, capitolul „Corespondența Ioniță G. Andron” și anexele prezentate în carte, aduc informații inedite despre viața și activitatea artistului fotograf.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.