Animal de companie: Perușul ca animal de companie – partea a doua
Articol editat de cristina.rusu, 23 noiembrie 2017, 06:00
Salut și bine v-am găsit! Mă bucur să vă anunț că seria noastră de discuții despre peruși continuă cu partea a doua. În prima parte am discutat despre cum să îi facem căsuța și dieta perușului nostru.
Pentru început aș dori să accentuez că acestea sunt niște păsări foarte inteligente, care odată neglijate pot dezvolta o serie de probleme psihice și fizice.
Odată ce v-ați informat cu privire la caracteristicile animalului, puteți să vă ghidați după următoarele informații:
1. Oferirea posibilității și a libertății de a se comporta normal, specific speciei sale:
După cum am discutat în partea I a acestei serii, aceste păsări sunt mari zburătoare, iar nevoia lor de a zbura este la fel de mare ca a noastră de a umbla.
Tocmai din acest motiv vă recomandăm să îi dezvoltați animalului un program de câteva ore pe zi în care să fie lăsat să zboare dacă dorește, printr-o încăpere în care să fie în siguranță.
Mai precis, evitați geamurile rabatate sau fără perdele, deoarece pasărea se poate răni grav dacă zboară în aceste locuri. De asemenea, asigurați-vă că are suprafețe pe care să aterizeze în siguranță.
Recomandarea noastră este să începeți acest program abia după ce aveți o relație cu animalul și acesta poate să vină la voi atunci când este chemat, fie pe degetul sau umărul vostru, fie în colivie.
Perușii sunt animale foarte inteligente care răspund rapid la dresaj, chiar având nevoie de acesta pentru a le menține creierul ocupat și în formă.
În continuare, e important să ne gândim ce altceva ar mai face un peruș în sălbăticie?
Păi ar petrece mult timp căutând mâncare și mâncând. Astfel, extragem concluzia că alimentația este foarte importantă pentru ei. Puteți să le puneți diverse hrănitoare sau chiar mâncare prin casă, să aibă posibilitatea să zboare de la un loc de hrană la altul – la fel cum ar face în sălbaticie.
În plus, știați că perușilor le crește ciocul încontinuu? O dietă diversificată din multe texturi poate contribui la menținerea în formă a ciocului. Cu toate astea, nu uitați și de osul de sepie atât de vital pentru cioc, gheruțe și vitamine. Și încă un aspect, sunt păsări cărora le place să stea mult să se curețe și mai ales vara, să se răcorească prin niște băițe scurte în apă curată.
Astfel, doar în sezonul călduros, cât timp e soare afară, vă recomandăm cu căldură să le asigurați această posibilitate.
2. Relația perușilor cu noi:
Și-acum… un aspect foarte important – relația lor cu noi! Punctul de pornire este să ne amintim că aceste animale, la fel ca și pisicile, sunt la bază sălbatice, cel mult semi-domestice.
Asta nu înseamnă că nu pot dezvolta o relației apropiată de noi oamenii, ci doar că modul în care se formează relația este diferit de cea cu un animal domestic precum câinele.
Este important ca de la început, de micuț, să fie obișnuit cu prezența noastră lângă ei și chiar să începeți dresajul de timpuriu.
Perușii, asemeni multor păsări, sunt animale extrem de sociabile. Acest lucru se datorează modului în care ele trăiesc în sălbăticie – în stoluri. Se poate întâmpla ca, în timp, în baza unei relații cu respect reciproc, perușul să se poate apropia foarte tare de noi, considerându-ne „prietenii lor”.
Latura socială este crucială pentru sănătatea lor psihică, tocmai de asta trebuie analizată bine intenția de a avea această pasăre alături, având informațiile astea în minte!
Odată ce vă analizați programul și stilul de viață și vedeți că se potrivește cu deținerea responsabilă a acestei specii – recompensele vor fi pe măsură. Veți vedea cât de iubărețe și afectuoase pot fi aceste păsări.
De la stat, dormit pe umărul vostru, la ciuguleli ușoare ale părului sau urechilor voastre, la vocalizări foarte expresive de bucurie la vederea voastră.
Atât pentru astăzi, sper că ați găsit utile aceste informații despre micuții papagali. Dacă doriți să lecturați și partea I a acestui articol, o găsiți pe www.radiocluj.ro la rubrica noastră.
Carina Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.