Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Un pui de cotoroanță și un nou roman semnat de Marta Petreu

Marta Petreu

Ce mai citim: Un pui de cotoroanță și un nou roman semnat de Marta Petreu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 noiembrie 2017, 12:56 / actualizat: 24 noiembrie 2017, 17:20

Desdemona își încalță pantofii Manolo Blahnik și pleacă la cumpărături, în timp ce Othello, orbit de furie, îi sparge contul de Facebook, iar Julieta trimite disperată mesaje pe Whatsapp. Am exagerat un pic, însă există un proiect al unei edituri britanice care asta își propune: să-l aducă pe Shakespeare în secolul XXI.
Scriitori contemporani foarte apreciați rescriu în cheie modernă capodoperele lui Shakespreare.

Primele trei volume publicate până în prezent în limba română mărturisesc nu prea m-au convins, însă a parta carte se anunță deosebit de interesantă.

Pui de cotoroanță, de Margaret Atwood, după Furtuna a fost lansat la Gaudeamus, iar traducătorul George Volceanov spune că Margaret Atwood a scris un roman excepțional, dând dovadă și de cunoștințe solide legate de opera lui William Shakespeare.


Alți scriitori celebri care s-au înhămat la acest proiect sunt norvegianul Jon Nesbo și americanca Tracy Chevalier, cunoscută în special pentru romanul Fata cu cercel de perlă.
Toate aceste rescrieri din proiectul Hogarth vor apărea în limba română la Editura Humanitas.

La Editura Polirom apare un nou roman semnat de Marta Petreu. Se numește Supa de la miezul nopții, un roman puternic verosimil și convingător, după cum anunță editorul. Prilej să vă recomand din nou un alt roman al Martei Petreu Acasă pe Câmpia Armaghedonului, unul dintre cele mai tulburătoare romane din literatura română contemporană pe care e musai să-l citiți înainte de a vă apropia de Supa de la miezul nopții.

Și încă un roman de la Polirom care merită reținut, Sfârșitul semnat de Attila Bartis, în traducerea lui Marius Tabacu.
Attila Bartis s-a născut în 1968 la Târgu Mureș dar a emigrat în Ungaria în anii 80. El va veni la Cluj în data de 5 decembrie, îl putem întâlni la librăria Bookcorner.

Completăm lista de lecturi și cu două volume de istorie.
La Humanitas a apărut o nouă carte de Lucian Boia, În jurul Marii Unirii de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități. Autorul pledează pentru o istorie fără prejudecăți, în spiritul unei abordări critice și în perspectivă europeană.
Și încă un volum de istorie, inedit: Tratat despre obiceiurile, ceremoniile și infamia turcilor, prima ediție în limba română, cu Prefața lui Martin Luther de la 1530, traducere de Ioana Costa, cu un studiu introductiv de Constantin Erbiceanu. Cartea lui Georg Captivus Septemcastrensis a fost publicată la Roma în 1481. Data este relevantă, pentru că i-a conferit cumva titlul de „prim incunabul românesc“, într-un sens lax, de vreme ce „românesc“ se referă, cu aproximaţie, la autor, nu la limbă ori la locul unde a fost tipărită.

Tratatul lui George de Ungaria este nu numai o «răfuială» teologică cu islamul, ci și o inestimabilă sursă de informaţii despre Turcia secolului al XV-lea și totodată o interesantă mărturie a unui tânăr transilvănean smuls din mediul creștinismului medieval și strămutat într-un mediu cultural și religios străin. (Constantin Erbiceanu)

Pentru final, o carte de nutriție, care s-a lansat tot la Gaudeamus. Medicină, nutriție și bună dispoziție este scrisă de Simona Tivadar, medic nutriționist, clujeancă și foarte cunoscută în mediul online pentru umorul cu care demontează toate miturile legate de nutriția modernă și de tot felul de cure de slăbire bazate pe alimente minune.


Autoarea scrie: Sper să-ți ofere răspunsuri la întrebări despre mâncarea sănătoasă, vitamine, antioxidanți și la multe alte dileme ale omului modern. Și mai sper să te facă mai precaut ori de câte ori citești sfaturi fără semnătura unui specialist, ori de câte ori vrei să faci vreo analiză fantasmagorică ori să încerci un tratament miraculos și fără efecte adverse.
Un sfat foarte binevenit, într-o lume care ne bombardează cu rețete miraculoase ținute la secret de medici răi care vor să ne extermine. Și pe care trebuie să ne tratăm cu scepticism, cu umor și cu multă indiferență.

 

Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea librarului

Găsiți mai jos atât literatură, cât și titluri de non-ficțiune. Sperăm să vă inspire.   Ochii Monei, Thomas Schlesser, editura...

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 29 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Emily Gerard (1849-1908), s-a născut la Chesters, o moșie din regiunea Scottish Borders, într-o familie de mici nobili scoțieni, în care...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim? duminică, 22 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii și reguli proprii.   În spatele...

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 15 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun

Nu pot să-ncep altfel decât mărturisindu-vă deschis că mi-a fost dor de rubrica aceasta, așa că bine v-am regăsit!   Vin astăzi spre...

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 30 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră

A venit vacanța și iată că ne trimite și pe noi într-una dintre țările preferate ca destinație de vară, Grecia. Dar nu cum ne-am aștepta,...

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră
Ce mai citim? duminică, 23 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Tatiana Niculescu, cunoscută pentru abilitățile ei de narator și cercetător, reușește să aducă la viață povestea unui om de cultură care...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 16 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Gonçalo M. Tavares este autorul unei vaste opere care este tradusă în peste cincizeci de țări. În noua sa carte București-Budapesta:...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 9 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Cum prima mea recomandare de lectură de anul se încheia, practic, cu un soi de promisiune, mi-am propus ca astăzi s-o și duc la îndeplinire. Vă...

Ce mai citim: Recomandarea editorului