Ascultă Radio România Cluj Live

Vrei să slăbești? Mănâncă dovleac!

dovleac_copt

dovleac_copt

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 noiembrie 2017, 06:00

Consumul de dovleac are o serie de efecte benefice asupra organismului, susţin experţi britanici în domeniul sănătăţii.

Dr.Seth Rankin, fondatorul Clinicii Doctors din Londra, susţine că dovleacul este bogat în fibre, ceea ce conferă o senzaţie îndelungată de saţietate.

Fibrele sunt importante pentru un sistem digestiv sănătos. Vestea bună este că 100 de grame de dovleac conțin 0,5 g fibre şi o cantitate mică de calorii. Persoanele care doresc să piardă în greutate pot mânca dovleac în voie, în loc să-și amăgească foamea cu alimente nesănătoase, susţine dr. Rankin.

Dovleacul este bogat în potasiu – conţine mai mult decât bananele, ceea ce îl face excelent pentru consum după antrenamente pentru a restabili electroliţii. Este, de asemenea, util pentru vedere şi sistemul imunitar. Beta carotenul conţinut de acesta, responsabil pentru culoarea portocalie caracteristică, este transformat de organism în vitamina A. O sută de grame de dovleac furnizează 170% din vitamina necesară pentru starea bună de sănătate a ochilor, mai ales iarna, dar şi antioxidanţii utili pentru vedere luteină şi zeaxantină. Cantitatea mare de vitamina A din dovleac şi vitamina C întăreşte sistemul imunitar în timpul sezonului de viruşi şi gripă.

Dovleacul este bogat în aminoacizi, în special triptofan, important pentru producere hormonului serotonină, responsabil de starea bună de spirit. Serotonina joacă un rol important şi în reglarea somnului, astfel încât dovleacul consumat la cină poate oferi un somn de calitate şi relaxare completă noaptea. Conţinutul de fitosterolil din dovleac contribuie la reducerea colesterolului „rău“, periculos pentru inimă. Dovleacul ne ajută şi să ne menţinem tinereţea, această proprietate datorându-se betacarotenului. În afară de faptul că protejează ochii, antioxidantul protejează pielea de razele ultraviolete care o îmbătrânesc.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate