Ascultă Radio România Cluj Live

Clujul neștiut – Dealul Cetățuie

Dealul Cetatuia

Dealul Cetatuia

Articol editat de cristina.rusu, 27 noiembrie 2017, 06:00

Cine vrea să înveţe paraşutism, trebuie să se lanseze controlat de pe Turnul Paraşutiştilor. Puţini ştiu însă că această structură metalică s-a ridicat peste reduta fostei cetăţi austriece, aşa cum puţini ştiu că actualul Hotel Belvedere din Cluj acoperă un fost bastion al acestei fortăreţe.

Doar două porţi au mai rămas funcţionale din ceea ce odinioară se numea Cetatea Norilor şi avea rolul, pentru habsburgi, să controleze militar oraşul de la poale.

Vladimir Bogosavlievici (istoric): Habsburgii şi-au dat seama de valoarea strategică. Şi având în vedere că acest deal reprezintă din punct de vedere geologic a treia altitudine a Clujului după Făget şi Zorilor, la ordinele contelui de Steinville, comandantul guvernator al Transilvaniei, se ridică o cetate. A fost construită în formă de stea, între 1715-1735 (Giovanni Morando Visconti este arhitectul)

Şi poarta, deci calea pe care urcăm noi de obicei, se numea Poarta Apei. Locul în care este plăcuţa, în care se arată că Stephan Ludwig Roth, pastorul sas şi partizan al revoluţionarilor români (el a şi fost spânzurat acolo de aristocraţia maghiară), se numea Poarta Vieneză. Acestea două au mai rămas. Iar unde e Turnul Paraşutiştilor astăzi, e reduta.

Ovidiu Moldovan: — Deşi ca nativ clujean am hoinărit nu odată pe Cetăţuie, simt nevoia să-mi reîmprospătez memoria. Şi pentru aceasta iau dealul în piept, pentru a ajunge finalmente pe Aleea Scărilor, care duce chiar în vârf.

Dealul Cetăţuie care străjuieşte Clujul pare un loc privilegiat. Eşti în mijlocul naturii şi totuşi deasupra oraşului. Te bucuri de trilurile păsărelelor, iar în fundal se aude zgomotul de maşini, parcă te afli la confluenţa a două civilizaţii. E un loc sălbatic şi în acelaşi timp amenajat. E un loc care are poezia lui, îţi oferă o panoramă nemaipomenită asupra Clujului. E un loc de promenadă şi de recreere în acelaşi timp, pentru că poţi să vii şi însoţit de copii.

O familie de sportivi îmi atrage atenţia, prin curajul cu care înfruntă cele 234 de trepte:

– E foarte bună pentru cei care vor să-şi crească rezistenţa, viteza. Recomand aceste scări pentru alergare, iar tatăl meu, care are 69 de ani, aleargă tot aici.
– Mă simt bine, chiar. Şi de obicei vin şi mai fac asta. Şi joc fotbal odată pe săptămână. Secretul e mişcarea, alimentaţia.

Ovidiu Moldovan: — Trec de crucea care comemorează eroii paşoptişti şi ajung la hotelul Belvedere, unde am o altă întâlnire interesantă:

Am venit din Ungaria după 20 de ani. Noi am venit pe partea asta, e o mizerie extraordinară. Scările sunt foarte periculoase, am văzut că pe o parte s-au modernizat, dar în cealaltă parte nu. Eu zic că asta este un simbol al Clujului şi că ar trebui să se investească mai mult. Nu se pune accent pe turism. În Ungaria este total diferit: dacă găsesc o băltoacă, deja fac un bazin şi vin o grămadă de bani.

Ovidiu Moldovan: — După decăderea ca importanţă strategică a fortificaţiilor de pe Cetăţuie, dealul a devenit treptat o mahala până la venirea comuniştilor, care au consolidat versantul, au demolat cocioabele şi au construit câteva blocuri.

Cine merge azi pe cetăţuie dinspre podul Elisabeta, are surpriza neplăcută să dea peste gunoaie, trepte surpate, chiar lucrările de consolidare aflându-se într-o fază înaintată de degradare, deşi toată lumea ştie cât de instabil e dealul cu pricina.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
biblioteca centrala cluj
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut miercuri, 1 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu,...

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail
Clujul neștiut marți, 31 octombrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina

Poate nu ştiaţi, dar primul monument laic al Clujului e Stâlpul Carolina din Piaţa Muzeului, ridicat la 1831 ca omagiu adus de urbe vizitei...

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina