Iluminatul cu LED-uri – economie sau poluare?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 noiembrie 2017, 12:00
Terra este tot mai poluată de lumina artificială
Terra este din ce în ce mai inundată de lumină artificială, un fenomen agravat de noua tehnologie a diodelor care emit lumină (Light Emitting Diode, LED), arată o analiză a observațiilor din satelit ce confirmă o poluare luminoasă în creștere cu lumină care afectează sănătatea umană, animalele și plantele.
Cercetătorii, ale căror lucrări au fost publicate în revista „Science Advances”, au determinat că iluminatul planetar a sporit, atât în cantitate, cât și în intensitate, cu circa 2% pe an din 2012 până în 2016. Creșterea luminii artificiale se produce aproape pretutindeni pe glob, existând regiuni mai puțin iluminate anterior unde luminescența a sporit considerabil, atrage atenția Christopher Kyba, cercetător la Centrul GFZ de cercetare în geofizică de la Potsdam, Germania, principalul autor.
Acest studiu este unul dintre primele care examinează din spațiu efectele tranziției în curs în lume spre iluminatul cu LED-uri, care consumă mult mai puțină energie. Rezultatele indică faptul că economiile de electricitate care rezultă din această nouă tehnologie sunt mai scăzute decât se anticipa. Ţinând cont de faptul că lămpile LED produc aceeași cantitate de lumină cu mult mai puțină electricitate, experții credeau că vor scădea cheltuielile orașelor lumii. Dar cercetătorii au ajuns la concluzia că economiile de energie realizate datorită tehnologiei LED au fost investite, se pare, pentru a instala încă și mai multe lămpi pentru iluminatul exterior. Potrivit noului atlas mondial al poluării luminoase publicat în 2016, peste 80% din umanitate trăiește sub un cer inundat de lumină artificială și o treime din populația planetei nu poate vedea niciodată Calea Lactee.
Oamenii de știință conduși de Fabio Falci, cercetător din cadrul Institutului italian al tehnologiei și al științei poluării cu lumină (ISTIL), afirmă că „nivelurile luminoase ale tehnologiei LED și culorile acesteia ar putea duce la o dublare sau chiar o triplare a luminiscenței cerului în timpul nopților întunecate”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.