Artizanul Marii Uniri, cardinalul Iuliu Hossu, uitat de comunitatea în care s-a născut
Articol editat de cristina.rusu, 30 noiembrie 2017, 10:35
Artizanul Marii Uniri, cardinalul Iuliu Hossu, cel care a citit pe 1 decembrie 1918, Proclamația de Unire de la Alba Iulia a fost uitat de comunitatea în care s-a născut.
La aproape 100 de ani de la Marea Unire, comuna natală a primului cardinal român, Iuliu Hossu, nu are nici măcar o mențiune despre martirul născut în 1885 în Milaș, din Bistrița-Năsăud.
Singura mărturie a trecerii cardinalului prin comună păstrată în condiții bune este o troiță de lemn:
Venea acasă de multe ori să-și refacă forțele. Din păcate, acum un singur semn mai există în sat care menține vie trecerea cardinalului Iuliu Hossu pe aceste meleaguri: o cruce de lemn ridicată de cardinal în memoria părinților săi Ioan și Victoria Hossu. A fost adusă și pusă de el în imediata apropiere a mormântului celor doi părinți, povestește preotul greco-catolic din Milaș, Dumitru Coroș.
Pe 1 decembrie 1918, episcopul Iuliu Hossu, a citit actul de Unire de la Alba Iulia în fața a 100.000 de români.
Pentru că a refuzat scaunul de mitropolit al Moldovei oferit de comuniști în schimbul trecerii la religia ortodoxă, a fost condamnat la închisoare și a fost închis la Sighet între anii 1950-1955.
Cu un an înainte să moară, papa Ioan Paul al IV-lea i-a oferit rangul de cardinal.
Detalii despre rolul pe care cardinalul l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri ne oferă preotul preotul greco-catolic din Milaș, preotul Dumitru Coroș:
Iuliu Hossu a fost cel care a citit Proclamația de Unire a Transilvaniei cu Patria mamă, cu România și nu numai atât, el a fost delegat împreună cu Alexandru Vaida Voievod, cu episcopul Miron Cristea să ducă Proclamația de Unire la București și să o prezinte regelui Ferdinand.
El, prin contribuția pe care a avut-o, una covârșitoare în istoria românilor, a fost artizanul Marii Uniri și nu numai că a fost artizanul Marii Uniri dar a și sprijinit realizarea acestui fapt măreț. (Dumitru Coroș, preot)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.