Ce mai citim: Mica Enciclopedie Lykke, de Meik Wiking
Creatorul fenomenului hygge, Meik Wiking, a venit la București pentru lansarea celei mai noi cărți despre fericire: Mica Enciclopedie Lykke: În căutarea celor mai fericiți oameni din lume. Un nou bestseller Litera ce a intrat direct pe locul doi în preferințele cititorilor.
Articol editat de cristina.rusu, 1 decembrie 2017, 06:00
Mica Enciclopedie Lykke invită cititorii să descopere mai multe despre fericire. La fel de minunat ilustrat ca și prima sa carte, Mica Enciclopedie Hygge, dar și cu statistici documentate, noul volum al lui Meik ne poartă într-o vânătoare de comori pentru a deschide porţile către o viaţă mai bună. De la cum ne petrecem timpul atât de preţios la cum relaţionăm cu vecinii şi cum să gătim cina, Meik a adunat dovezi, poveşti şi ponturi din cele mai fericite colţuri ale lumii, într-un ghid complet despre cum să găsim mai multă lykke în viaţa noastră.
Zile de Crăciun
12 povestiri și 12 sărbători pentru 12 zile
Traducere și note de Vali Florescu
Jeanette Winterson, una dintre cele mai inventive și mai îndrăznețe voci narative contemporane, ne propune în acest volum 12 povestiri și 12 rețete îmbietoare pentru cele 12 zile ale Crăciunului.
Pentru autoare, Crăciunul e un moment fericit, „celebrarea neprevăzutului“. De aceea îi place să-l întâmpine scriind o poveste. Cele 12 alese aici, de o imaginație debordantă, pline de prospețime și umor, ne oferă un portal către „spiritul Crăciunului“, unde timpul parcă stă în loc, iar magicul pune stăpânire pe lume.
„Sunt povești cu stafii, intervenții miraculoase, întâlniri obișnuite ce se dovedesc departe de a fi obișnuite, mici minuni și saluturi adresate luminii renăscute.“ Crăciunul e o sărbătoare a intimității, în cadrul căreia orele petrecute alături de persoanele dragi sunt esențiale. Să gătim împreună, ne îndeamnă Jeanette Winterson, savurând cele 12 feluri festive ale căror rețete însoțesc povestirile. Dat fiind că fiecare rețetă tradițională sau nou-inventată pentru Crăciun devine ea însăși un dar și ne readuce în suflet bucuria și speranța că nu suntem și nu vom fi niciodată singuri.
Bruce Springsteen
Born to Run
Traducere din limba engleză şi note de Mircea Pricăjan
Autobiografia legendarului star rock
„Bruce Springsteen este bardul visurilor pierdute ale Americii.” (The Economist)
Rareori un artist şi-a istorisit viaţa cu atât de mult talent narativ şi forţă evocatoare. La fel ca în cântecele sale („Thunder Road”, „Badlands”, „Darkness on the Edge of Town”, „The River”, „Born in the USA”, „The Rising”, „The Ghost of Tom Joad”, pentru a aminti doar câteva), în autobiografia lui Bruce Springsteen găsim acea doză de lirism care l-a consacrat pe scena muzicală a lumii, dar şi înţelepciunea unui om care a ştiut să reflecteze profund la experienţele prin care a trecut în viaţă.
În Born to Run, Bruce Springsteen povesteşte cum a crescut într-un mediu religios, în Freehold, New Jersey, înconjurat de poezia, pericolele şi întunericul care i-au stimulat apoi imaginaţia, ajungând la momentul marii revelaţii: debutul lui Elvis Presley la The Ed Sullivan Show.
Cantautorul evocă într-o manieră surprinzătoare dorinţa sa de a deveni muzician, începuturile ca rege al formaţiilor de bar din Asbury Park şi înfiinţarea E Street Band. Cu o candoare dezarmantă, Bruce Springsteen spune pentru prima dată povestea frământărilor personale care i-au inspirat cele mai bune compoziţii muzicale.
Anca Mureșan Bota