Ascultă Radio România Cluj Live

Cinci alimente care ajută la reducerea poftei de dulciuri

prajitura dulciuri

prajitura dulciuri

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 decembrie 2017, 06:00

Un consum de dulciuri duce la o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, care la rândul său duce la o poftă mai mare pentru carbohidtraţi şi alimente zaharoase. Există cinci alimente care pot ajuta la reducerea poftei de dulciuri, fără să afecteze negativ sănătatea.

1. Merele sunt probabil cele mai bune fructe dacă doriţi să vă satisfaceţi pofta de dulciuri. Coaja merelor nu trebuie înlăturată atunci când acestea sunt consumate, deaorece este plină de fibre şi de vitamine prin care creşte senzaţia de saţietate şi, prin urmare, reduce apetitul. Potrivit Departamentului Agriculturii al Statelor Unite, un măr mare cu coajă conţine aproximativ 5 g de fibre, 14 mg de calciu, 239 mg de potasiu şi 10 mg de vitamina C.

2. Roşiile conţin vitaminele A, C, E şi în betacaroten, substanţe nutritive importante pentru un organism sănătos. Totodată, sunt bogate în licopen, care protejează împotriva canceruluişi a altor boli grave. Roşiile sunt deosebit de eficiente în combaterea poftelor alimentare, deoarece conţin niveluri ridicate de triptofan. În organism, triptofanul este transformat în serotonină, cunoscută şi ca hormonul fericirii. De asemenea, tomatele sunt bogate în crom, un mineral care reduce dorinţele pentru dulciuri şi alte delicatese şi reglează nivelurile de colesterol şi zahăr din sânge.

3. Porumbul este un aliment care poate ajuta la suprimarea poftelor alimentare, fiind deosebit de eficient mai ales în versiunea gătită. Porumbul este bogat în antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre, toate acestea ajutând la controlul apetitului.

4. Cartofii dulci sunt printre cele mai nutritive legume. Acestea conţin vitamine şi minerale importante, precum vitamina B6, potasiu şi fier şi o mare cantitate de fibre. De exemplu, un cartof dulce de dimensiuni medii conţine mai multe fibre decât un bol cu fulgi de ovăz. Cartofii dulci menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ajută împotriva poftelor pentru dulciuri şi oferă organismului în plus de vitamina B6, vitaminele A, C şi E. Nutrieţii dulci din aceste legume apără organismul împotriva bolilor de inimă şi a cancerului şi atenuează probemele digestive. De asemenea, conţinutul bogat în carbohidranţi oferă o saţietate de lungă durată.

5. Scorţişoara este un condiment excelent, potrivit atât pentru felurile de mâncare dulci, cât şi pentru cele sărate. Cu un conţinut bogat în antioxidanţi şi cu proprietăţi antimicrobiene şi antibacteriene, scorţişoara reduce pofta de dulciuri şi ajută la pierderea în greutate.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate