Ascultă Radio România Cluj Live

A murit Regele Mihai I la vârsta de 96 de ani

regele Mihai

regele Mihai
Foto: regele Mihai

Articol editat de cristina.rusu, 5 decembrie 2017, 13:35 / actualizat: 8 ianuarie 2018, 11:06

UPDATE, ora 19:00

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta a făcut o declarație către țară.

……………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE, ora 17:30

Trupul Regelui Mihai va fi adus în ţară pe data de 13 decembrie, au declarat surse oficiale.

Miercuri, 13 decembrie, pe Otopeni va ateriza avionul cu sicriul în care se află Regele‘, au spus sursele.

Trupul neînsufleţit va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea la Curtea de Argeş. Miercuri, 6 decembrie, va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE, ora 17:00

Drapelul de la Castelul Peleş din Sinaia a fost coborât în bernă în acestă după-amiază după moartea Regelui Mihai, informează Radio România Actualități.

O Carte de Condoleanţe va fi deschisă de miercuri, 6 decembrie, acolo şi, după cum a anunţat Casa Regală, trupul neînsufleţit al fostului suveran urmează să fie depus în Holul de Onoare al Castelului. Toate detaliile legate de ceremoniile funerare vor fi cunoscute mâine. Guvernul a anunţat că va sprijini organizarea funeraliilor naţionale care vor avea loc, detaliile şi calendarul vor fi stabilite cu reprezentanţii Familiei Regale.
………………………………………………………………………………………………………………………………..

Regele Mihai I s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia). În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică.

Regele Mihai a decedat la ora 13:00, ora României, la căpătâiul său a stat până în ultima clipă Principesa Maria. La ora 19:00, custodele coroanei, Principesa Margareta, va face o declarație către țară.

În cursul zilei de miercuri, 6 decembrie va fi făcut public programul funeraliilor. Trupul neînsufelțit al Regelui Mihai va fi depus în holul de onoare a castelului Peleș iar apoi, pentru 2 zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală iar funeraliile, la Curtea de Argeș.

Mihai I, s-a născut la 25 octombrie 1921. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate.

Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice, întoarcerea inopinată și ilegală din iunie 1930 a lui Carol neîntâmpinând rezistență.

Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florența.

Lipsit de o veritabilă afecțiune familială, principele Mihai a beneficiat în schimb de o educație aleasă, dar nu a fost pregătit pentru domnie.

La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai.

Sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie, fiind în permanență sub supravegherea serviciilor de informații. Regele nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva și a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu și restaurarea Constituției din 1923.

Uniunea Sovietică a întârziat semnarea unui armistițiu în septembrie 1944 până a ocupat întreaga țară, începând procesul de impunere a sistemului său politic.

Lipsit de sprijinul Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii, cu situația Transilvaniei ca mijloc de șantaj al rușilor, regele a fost obligat în februarie 1945 să îl demită pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu și să-l numească pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit un instrument docil în mâinile comuniștilor.

În semn de protest față de abuzurile noului guvern, regele a intrat în așa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele guvernului, care și-a urmat însă nestingherit activitatea neconstituțională.

Alegerile generale din noiembrie 1946 au fost fraudate de blocul comunist, care „le-a câștigat” detașat, iar în 1947 a fost interzis Partidul Național Țărănesc.

La sfârșitul anului a venit rândul instituției monarhice să fie înlăturată: pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată republica populară.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzității.

A fost căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit la Versoix, în Elveția.

Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă.

Sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetățenia română.

 

Cristina Rusu/Sursa:Wikipedia

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României
Stirea zilei sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 12:00

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului...

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României
Sfântul Andrei – Apostolul românilor
Stirea zilei sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 06:00

Sfântul Andrei – Apostolul românilor

  Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului...

Sfântul Andrei – Apostolul românilor
Începe noul an universitar
Stirea zilei luni, 30 septembrie 2024, 10:08

Începe noul an universitar

La festivităţi participă, alături de studenţi şi profesori, personalităţi din diverse domenii şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale...

Începe noul an universitar
Schimbarea la față a Domnului – istoric și semnificații
Stirea zilei marți, 6 august 2024, 00:00

Schimbarea la față a Domnului – istoric și semnificații

Se întâmpla totul cu puțin timp înainte ca Hristos să fie condamnat la moarte şi răstignit. De aceea teologia creștină interpretează...

Schimbarea la față a Domnului – istoric și semnificații
Stirea zilei luni, 10 iunie 2024, 10:46

Alegeri locale 2024: rezultate parțiale | UPDATE

PSD a câştigat la capitolul vot politic în ţară (consilii judeţene) cu 35%, fiind urmat de PNL – 28%, ADU şi AUR – câte 12%,...

Alegeri locale 2024: rezultate parțiale | UPDATE
Stirea zilei sâmbătă, 1 iunie 2024, 13:24

Trei tineri luați de ape în Italia!

Trei tineri au fost luați de ape în Italia!   Reprezentanții oficiului consular au luat legătura cu autorităţile italiene după...

Trei tineri luați de ape în Italia!
Stirea zilei miercuri, 15 mai 2024, 10:40

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și cu decizia acestora de a nu...

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Stirea zilei luni, 13 mai 2024, 10:27

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!

Traficul rutier va fi oprit luni după-amiază, 13 mai, pe autostrada A3 Cheţani – Câmpia Turzii, pentru desfăşurarea unui exerciţiu NATO....

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!