Când vine Moş Nicolae?
Articol editat de cristina.rusu, 5 decembrie 2017, 12:00 / actualizat: 6 decembrie 2017, 9:55
Momentul precis în care vine Moş Nicolae e un subiect de dezbatere în fiecare an. Unii consideră că în seara de 5 decembrie, alţii spun că în dimineaţa zilei de 6 decembrie. Bineînţeles, ar trebui să fie suficient dacă Moş Nicolae ştie când să vină, dar este bine să fim pregătiţi şi să nu îl ratăm!
Tradiţia lui Moş Nicolae se leagă de legenda Sfântului Nicolae şi de ideea de a dărui, păstrând secretă identitatea celui care dăruieşte.
Când sărbătorim un sfânt, de multe ori este comemorată data morţii acestuia. Sfântul Nicolae este o excepţie, deoarece el nu a fost un sfânt martir. Multe legende se leagă de numele Sfântului Nicolae: în unele învie copii sau salvează tineri de la execuţie, apărând deci ca protector al copiilor.
Cea mai importantă legendă care se leagă de numele lui este aceea a omului atât de sărac încât e nevoit să-şi pună fiicele în vânzare. Sfântul Nicolae află de acest lucru şi de trei ori îi dăruieşte pe ascuns ori un sac cu bani, ori un lingou de aur. De această legendă leagă cercetătorii în domeniul etnografiei tradiţia dăruirii pe ascuns.
Nu peste tot darurile sunt aduse de Moş Nicolae. Obiceiul conform căruia Moş Nicolae aduce mai degrabă dulciuri şi Moş Crăciun e responsabil pentru darurile mai substanţiale este de dată relativ recentă, caracteristic pentru Ungaria sau România.
Bineînţeles, dezvoltarea tehnologiei a contribuit la modificarea tradiţiei.
În Olanda secolului XVII, odată cu apariţia caselor cu etaj, a apărut problema dacă moşul va mai putea intra în clădiri. Aşa a fost adăugat elementul hornului, prin care Moş Nicolae intră şi lasă cadourile în pantofii aşezaţi lângă foc. Iar în zilele noastre este un lucru de la sine înţeles că moşul venit din Finlanda soseşte cu avionul şi e aşteptat de copii la aeroport.
Conform tradiţiei, Moş Nicolae vine în dimineaţa zilei de 6 decembrie. Cizmele trebuie pregătite aşadar din seara zilei de 5 decembrie. Există însă şi familii la care se obişnuieşte să fie găsite darurile încă din seara zilei de 5.
Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae menţine un simţ al proporţiilor, având şi un dar de pedeapsă. Este vorba în mod tradiţional de o nuia de salcie, prin care moşul îşi transmite nemulţumirea faţă de cei care nu au fost cuminţi.
Aşadar, sper că v-aţi curăţat deja pantofii şi că aţi investit în cuminţenie în anul care a trecut!
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.