Salonul Icoanei, expoziție tematică la Casa de Cultură a Studenților din Cluj
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 decembrie 2017, 06:00
Expoziția reunește icoane pe sticlă, pictate de Monahia Justiniana Kiraly, în atelierul Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești.
Monahia Justiniana născută în anul 1979, în comuna Mociu, județul Cluj, a intrat în mănăstire în anul 2000 și a fost tunsă în monahism în anul 2010. Este licențiată în Teologie și este absolventă de Master, specializarea Artă Sacră la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Autoarea a urmat o veche tradiție iconară din Transilvania, și anume școala de icoane de la Nicula, fiind ucenica Părintelui Arhidiacon Ilarion Mureșan.
Din anul 2011 a început să expună, o primă participare având loc la Curtea de Argeș. Au urmat în anul 2012 o expoziție personală, apoi în 2013 tot o expoziție personală la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, iar în 2016 și 2017 a expus în Italia, la Padova și Veneția și la CCS. Din anul 2012 participă la expozițiile de grup organizate de Centrul de Conservare și Promovare a Tradițiilor Populare din Cluj-Napoca.
Tematica icoanelor expuse este variată și are la bază izvoade de la Nicula. Tehnica folosită este cea de ”pictură inversată”, adică realizată pe dosul sticlei, o tehnică străveche, care a pătruns pe teritoriul Transilvaniei în prima junătate a secolului al XVIII-lea, tehnica aparținând fenomenului central-european. Autoarea ne aduce pe ochiul de sticlă în ”octava” cromatică – roșu, alb, galben, verde, albastru, negru, auriu – specifică acestui centru pictural fără egal, icoanele: Nașterea Domnului, Maica cu Pruncul, Maica Îndurerată, Botezul Domnului, Răstignirea, Punerea în mormânt, Învierea, sau galeria sfinților protectori, Nicolae, Gheorghe, Parascheva, dar și a unor creații locale cum este cea a ”Mesei Raiului”.
Expoziția se află în holul de la etajul I și va putea fi vizitată de către clujeni, în perioada 5 decembrie 2017 și 4 ianuarie 2018, între orele: 8.00-16.00
Intrarea este liberă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.