Secţie de investigare a infracţiunilor săvârşite de judecători
Articol editat de Andrei Cretoiu, 6 decembrie 2017, 10:10
Propunerea de înfiinţare a unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori a generat discuţii aprinse între Putere şi Opoziţie în cadrul Comisiei parlamentare speciale privind legile justiţiei.
Comisia parlamentară specială privind legile justiţiei a stabilit că hotărârile judecătoreşti vor fi redactate în cel mult 30 de zile de la data pronunţării. Va fi acceptată prelungirea acestui termen cu încă 30 de zile doar de două ori şi numai pentru cazuri motivate temeinic.
Tot odată, s-a decis că toate reglementările şi actele privind procedurile judiciare sunt de interes public.
Discuţii în contradictoriu între putere şi opoziţie a stârnit amendamentul propus de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, care a fost însuşit de PSD.
Propunerea vizează înfiinţarea unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători în justiţie. Senatorul PSD Şerban Nicolae:
Ar fi trebuit ca lucrul acesta să aibă unanimitate. Să fie toţi cei care să-şi dorească ca actele săvârşite de judecători şi procurori să fie date unei structuri cu adevărat independente în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, tocmai ca să asigure imparţialitatea. (Șerban Nicolae)
Reprezentanţii PNL şi USR din comisie nu susţin amendamentul. Subiectul înfiinţării unei secţii speciale de investigare a magistraţilor va fi tranşat după-amiază, în cadrul comisiei parlamentare speciale care continuă dezbaterile asupra modificărilor la legea privind organizarea judiciară.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.