Animal de companie: Jocuri distractive cu câinele, în casă
Articol editat de cristina.rusu, 7 decembrie 2017, 06:00
Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Am spus-o şi în ediţiile trecute şi am să o mai spun cu siguranţă şi în viitor: în ziua de azi, cel mai mare duşman al animalelor de companie este plictiseala. În special dacă e vorba de câini, pisici, papagali dar se aplică şi pentru rozătoare sau chiar reptile.
Un animal stimulat atât fizic cât şi psihic este unul mai fericit, iar eu cred că dacă ne vedem prietenul mai fericit ne face şi pe noi să fim mai fericiţi şi astfel să ne bucurăm de o relaţie sănătoasă om-animal.
Pentru azi m-am gândit să vă ofer câteva idei de activităţi şi jocuri distractive pentru câini, care se pretează excelent pentru interior şi de care vă puteţi folosi când ieşitul la plimbare nu prea este o opţiune; fie din cauza vremii sau alte motive.
Prima activitate de care vă puteţi ocupa este să-l învăţaţi pe câine numele jucăriilor sale. Ştim deja că aceste animale sunt foarte inteligente şi au capacitatea de a memora cu uşurinţă 200 de cuvinte diferite. Cel mai cunoscut exemplu este căţelul Chaser care ştie deja peste 1000 de cuvinte diferite. Cu alte cuvinte, dacă tot sunt atât de inteligenţi nu strică să le punem mintea la contribuţie.
Începeţi cu o jucărie prima dată şi când câinele se joacă cu ea sau vă jucaţi împreună, cu aceasta, repetaţi numele jucăriei. În acest fel, căţelul se va prinde că acel cuvânt se referă la acea jucărie anume. Când s-a exersat mai mult puteţi să-i spuneţi să vă aducă mingea şi el să meargă să o caute prin casă. Pe urmă puteţi trece la următoarea jucărie şi tot aşa mai departe.
O altă activitate distractivă, chiar una dintre preferatele mele este jocul „tug of war”. Atunci când câinele trage într-o direcţie de o sfoară sau un material iar noi în cealaltă direcţie. Acest joc promovează cooperarea şi încrederea în relaţie. Acesta nu este despre cine câştigă şi rămâne la final cu cârpa, ci despre cum învăţăm împreună să vânăm. Câinele îşi reprezintă sfoara sau materialul de care tragem ca pe o pradă iar pe noi ca partenerii săi.
La acest joc ajută mult dacă câinele ştie să lase din gură când îi spuneţi. Dacă cumva jocul devine prea agitat cel mai bine este să opriţi activitatea şi să o reluaţi când câinele este mai calm.
Vă recomand să mai lăsaţi câinele să câştige, deoarece în acest fel jocul este şi mai distractiv pentru patruped şi vă va asocia pe voi cu ceva pozitiv.
Un alt mod prin care să vă stimulaţi mental câinele este prin activităţi în care acesta trebuie să-şi folosească nasul şi mirosul. Câinii, spre deosebire de noi, sunt nişte animale macrosmatice, adică au simţul olfactiv foarte bine dezvoltat şi ei îşi reprezintă mental mediul înconjurător prin mirosurile aferente.
Aşa se explică de ce poliţia foloseşte câini pentru detectarea explozibilului sau a drogurilor şi de ce medicii încep să-i folosească pentru detectarea diverselor afecţiuni medicale precum celulele canceroase.
Spre deosebire de ei, noi percepem lumea mai mult vizual. Astfel, pentru câini este foarte normal să se folosească de miros şi astfel de activităţi le cresc încrederea în ei, îi fac mai fericiţi şi le consumă energia.
Un exemplu de astfel de activitate este: ghiceşte mâna, un fel de alba neagra. Aceasta este potrivită mai ales pentru câinii care abia încep să înveţe să se folosească de miros. Pur şi simplu, în timp ce câinele vă urmăreşte, vă puneţi o bucată de mâncare într-o palmă şi închideţi pumnul. Îi prezentaţi căţelului ambele mâini cu pumnul închis şi el trebuie după miros să afle în care mână este mâncarea. Dacă ghiceşte şi pune piciorul, sau dă cu botul la mâna corectă atunci primeşte mâncarea. Dacă nu ghiceşte, deschideţi palmele astfel încât să vadă că este mâncare într-o palmă, le închideţi şi i le prezentaţi din nou. Prin acest joc încurajăm câinele să se folosească de nas.
O altă activitatea, mai puţin interactivă pentru noi, însă prin care puteţi consuma energia patrupedului este să folosiţi hrănitori de tip puzzle. Acestea sunt obiecte care conţin mâncare, însă pentru a ajunge la ea câinele trebuie să depună efort şi să găsească soluţia pentru a ajunge la hrană.
Cel mai bun exemplu sunt cele de tip Kong dar sunt foarte multe altele de cumpărat sau pe care să le faceţi voi acasă. Puteţi chiar să le folosiţi zilnic pentru a hrăni câinele înlocuind astfel tradiţionalul bol. Acest mod de hrănire este mult mai natural şi mai interesant pentru câine iar în plus creşte şi timpul de hrănire de la 1-2 minute la peste 15 minute.
Prin aceste activităţi de enrichment (îmbogăţire comportamentală) vă puteţi stimula zilnic blănosul pentru a-i ţine mintea ocupată şi a nu lăsa plictiseala să intervină.
Atât pentru azi, eu sper să vă placă activităţile propuse, să le aplicaţi cu succes şi astfel să vă puteţi bucura şi de statul în casă.
Până data viitoare eu vă doresc animale cât mai fericite!
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.