Unde mai sunt locuri pentru programare la analizele de sânge?
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 decembrie 2017, 06:00
O dată pe an avem dreptul, ca asigurați la sistemul de sănătate, la analize suportate de buget. Contravaloarea acestor investigații este suportată, practic, de furnizorii de analize medicale de laborator, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
În baza unui bilet special de trimitere de la medicul de familie, fiecare asigurat se poate adresa oricărui laborator de analize, iar furnizorul acestor servicii este obligat să efectueze întregul pachet solicitat de medicul de familie.
Cum putem afla ce laboratoare care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate mai au fonduri pentru luna în curs ne spune Crina Grozav, purtător de cuvânt al CAS Cluj:
Pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj găsiți listele cu laboratoarele care mai au fonduri disponibile pentru luna în curs. Până la această dată, 6 decembrie, nu avem raportate epuizări de fonduri. Chiar dacă o astfel de situație se poate întâmpla, asiguratul poate încerca disponibilitatea altui laborator. Din experiența de până acum, cele mai solicitate laboratoare sunt cele cu sedii aproape de centrul orașului sau chiar în centru. Astfel, noi recomandăm pacienților asigurați să opteze și pentru laboratoarele din cartiere (Crina Grozav, purtător de cuvânt la CAS Cluj).
Cu biletul în mână m-am pus la sunat laboratoarele pentru programare. Inițial, am sperat să nimeresc din prima un loc disponibil mai ales pentru că au fost suplimentate fondurile și, conform CAS niciun laborator nu a raportat epuizarea banilor. Nu știu dacă a fost despre noroc sau pur și simplu realitatea din teren este alta.
Dacă vi se întâmplă să fiți în căutarea unei programări valabile pentru luna decembrie și pentru analizele de sânge, vă recomand, cel puțin în Cluj-Napoca, să încercați la acele laboratoare care sunt situate în cartiere sau spre periferie.
Analizele gratuite pentru copii:
Pentru copiii cu vârsta cuprinsa intre 2 ani si 5 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completa, sideremie
– pentru profilaxia rahitismului: calciu seric total, calciu ionic seric
Pentru copiii intre 6 ani si 11 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masa corporala crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO
– pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completa, sideremie
Pentru copiii intre 12 ani si 17 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru indice de masa corporala crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO
– pentru screening ITS (dupa inceperea vietii sexuale): VDRL sau RPR
Investigațiile gratuite recomandate pentru prevenție la adulți:
Pentru adultul asimptomatic cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 ani: hemoleucograma completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serică
Pentru femeia cu vârsta intre 18 si 39 ani, care planifică o sarcină: VDRL sau RPR
Pentru adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani si peste: hemoleucograma completa, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serica, PSA la barbati, TSH si FT4 la femei.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.