Pericolul care se ascunde în spatele întâlnirilor online
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 decembrie 2017, 18:00
În mediul online, oamenii au tendinţa de a-şi împărtăşi datele personale fără să stea prea mult pe gânduri.
Se spune că dragostea este oarbă, dar această zicală este mult mai adevărată în cazul oamenilor care pun totul pe tavă atunci când „ies la întâlniri” în mediul online cu speranţa de a-şi găsi perechea.
Un studiu al Kaspersky Lab arată că dezvăluirea unor informaţii personale mai mult decât ar trebui pe site-urile de online dating ar putea aduce surprize foarte neplăcute şi deloc aşteptate, pentru că aceste persoane deschid o uşă nu numai pentru o întâlnire amoroasă, ci şi pentru hoţi şi infractori cibernetici.
Mai bine de unu din zece (13%) dintre utilizatorii serviciilor de online dating recunosc că oferă informaţii personale unor posibili parteneri în primele minute sau ore de la începerea dialogului, punându-se astfel în pericol. Unu din patru (25%) recunosc că îşi fac cunoscut numele complet în profilul lor public de online dating. Unul din zece a dezvăluit adresa de domiciliu şi detalii confidenţiale despre profilul lor profesional, iar un procent asemănător a postat fotografii nud în contul personal, expunându-se mai mult decât îşi dau seama.
Probabilitatea ca utilizatorii să dezvăluie informaţii personale este şi mai mare atunci când îşi găsesc „perechea” în lumea online dating – 16% oferă detalii personale „partenerilor-pereche”, iar dintre aceştia unul din zece fac acest lucru în primele minute sau ore. 15% le dezvăluie acestor posibili parteneri lucruri delicate despre ei şi 14% le trimit „partenerilor-pereche” fotografii personale sau fotografii în care apar dezbrăcaţi.
Dacă astfel de informaţii pică în mâini greşite, ar putea fi utilizate pentru exploatarea utilizatorilor care oferă acces la conturile şi dispozitivele lor electronice sau chiar pot deveni obiect de şantaj din partea unor infractori cibernetici care cer bani de la victimele lor.
În acelaşi timp din cauza necesităţii de a oferi atât de multe informaţii, utilizatorii serviciilor de online dating sunt expuşi în măsură mai mare ameninţărilor digitale, studiul arătând că 41% din persoanele care utilizează aceste servicii au experimentat cel puţin o formă de incident de securitate în domeniul IT, cum ar fi accesare ilegală a dispozitivelor lor electronice sau spargerea conturilor lor online sau au fost ţinta unor programe ransomware, în comparaţie cu doar 20% dintre persoanele care nu utilizează serviciile de online dating.
Utilizatorii trebuie să fie atenţi atunci când oferă multe informaţii despre ei în profilul lor public sau în serviciile de online dating, a declarat Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.
Aşa cum nu aţi spune niciunui simplu trecător de pe stradă adresa locuinţei dvs şi numărul dvs de telefon, aşa şi utilizatorii site-urilor de întâlniri online ar trebui să-şi asume răspunderea pentru securitatea datelor lor şi să nu presupună că sunt în siguranţă şi intangibili în cadrul unui site sau al unei aplicaţii. Acest sfat nu-i priveşte doar pe utilizatorii serviciilor de întâlniri online, pentru că toţi utilizatorii internetului, în general, trebuie să se protejeze pe ei înşişi şi informaţiile lor personale.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.