Regele Mihai este adus astăzi în ţară. Programul integral al funeraliilor
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 decembrie 2017, 09:35 / actualizat: 13 decembrie 2017, 17:56
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 decembrie 2017, 09:35 / actualizat: 13 decembrie 2017, 17:56
UPDATE: ora 18.00
La această oră cortegiul funerar pleacă înspre București, unde trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I, va fi depus la Palatul Regal.
………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE: ora 14.30
Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la Castelul Peleş pentru a-i aduce ultimul omagiu Regelui Mihai.
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare la intrarea în Castelul Peleş, după care a intrat în Holul de onoare.
Şeful statului a prezentat condoleanţe Principesei Margareta, Custodele Coroanei române, şi Principelui Radu.
……………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: ora 13.00
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai se află până la ora 18.00, la Castelul Peleş din Sinaia.
Majestatea Sa este depus în Holul de Onoare al fostei reşedinţe regale. Publicul nu are acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.
Cortegiul funerar a fost întâmpinat, în curtea Castelului Peleş, de către Regimentul de Gardă Mihai Viteazu şi de 60 de militari de la Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal.
Pe DN1, la Câmpina, cortegiul funerar a fost aşteptat de zeci de persoane, care ţineau în mâini flori şi steaguri.
La ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat de la Castelul Peleș la Palatul Regal din București.
…………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE:
Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost adus în ţară cu o aeronavă militară.
Racla Majestăţii Sale a fost purtată de 11 militari. Pe Aeroportul Otopeni s-a desfăşurat o ceremonie în cadrul căreia au fost intonate imnul naţional şi cel regal.
Familia regală prezentă pe aeroportul Otopeni este compusă din Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, Altețele Lor Regale Principesele Elena, Sofia și Maria, Irina Walker și nepoții Regelui Nicolae și Karina.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transferat la Castelul Peleş.Timp de trei zile, românii care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face la Palatul Regal din Capitală, slujba de înmormântare urmând să aibă loc la Curtea de Argeş.
……………………………………………………………………………………………………………………
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va adus în această dimineaţă, 13 decembrie 2017, în ţară. Evenimentul se va desfășura în prezența Șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale.
De la Aeroportul Otopeni, cortegiul funerar va pleca la Sinaia, unde sicriul va fi aşezat în Holul de onoare al Castelului Peleş.
În această seară, sicriul fostului suveran al României va fi dus la Bucureşti şi aşezat, până sâmbătă dimineaţă, în Sala Tronului din fostul Palat Regal.
În semn de omagiu, cortegiul funerar va trece pe sub Arcul de Triumf.
Ultimul rege al României va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeş, alături de soţia sa şi de ceilalţi trei regi pe care i-a avut ţara noastră: Carol I, Ferdinand şi Carol al II lea.
Peste 100 de capete încoronate, membri ai unor dinastii domnitoare şi şefi de stat vor participa în România la funeraliile Regelui Mihai I.
Prezent la Radio Cluj, preşedintele Alianţei pentru Restaurarea Monarhiei, Valentin Lungu, ne-a dezvăluit câteva dintre personalităţile prezente la evenimente.
Vin regele și regina Spaniei care acum au lăsat această povară, să spun, băiatului lor, precum și alte rude de sânge, noi toți îl cunoaștem pe prințul Charles, care nu va veni singur va veni împreună cu un reprezentant al Parlamentului, pentru că Parlamentul pentru Anglia este foarte important. (Valentin Lungu)
Jurnalistul Claudiu Pădurean, specializat in istoricul familiei regale, a precizat în emisiunea Bună dimineaţa ce presupun cele 3 zile de doliu naţional.
Practic o să vedem o succesiune a celor mai importanți reprezentanți ai elitei publice din România și din Republica Moldova care vor merge la Peleș, pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I.
Este vorba de Peleș care este un loc simbolic, acolo se află tronul României, nu la București, nu în altă parte și de asemenea este un loc foarte, foarte important, ridicat din banii personali ai regelui Carol I pentru Mihai, care s-a născut în Peleș, la Sinaia. Peleșul înseamnă ACASĂ.
După aceea Mihai I va fi transportat la Palatul Regal, care înseamnă mai mult decât un muzeu, cred că există suficient de multe spații în București unde pot să fie mutate colecțiile Muzeului Național și Palatul Regal să-și preia vechea funcție de reprezentare, pentru că din păcate, în România ca urmare a tragediilor istorice, nu avem foarte multe locuri de talia Palatului Regal. (Claudiu Pădureanu, jurnalist)
Găsiţi aici Programul integral al funeraliilor Regelui Mihai.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.