Animal de companie: Lucruri pe care câinele vostru ar vrea să le înțelegeți
Articol editat de cristina.rusu, 14 decembrie 2017, 06:00
Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție. Informațiile de azi le-am pregătit împreună cu colega noastră Ama Hajer, voluntar al ong-ului nostru iar ca model este Sage, ”prietenul” Amei.
Mulți ne așteptăm ca, în lumea noastră, câinele să trăiască plin de seninătate și fără efort venit din partea oamenilor. Dacă acesta este orice altceva în afară de fericit și amuzant, câinele nu mai este unul cuminte, ci unul ,,agresiv”.
M-am gândit să vă prezint doar câteva din lucrurile pe care câinele vostru ar vrea să le știți despre el:
Câinii sunt așa făcuți încât să nu aibă mesele întrerupte. A ne pune mâna în bolul lor, pur și simplu îi enervează. E ca și cum ar umbla cineva cu mâinile în mâncarea noastră.
Câinii nu sunt roboți. Indiferent dacă sunt de rasă sau metiși, nu ne putem aștepta să meargă la pas, fără lesă, dacă nu au făcut dresaj în prealabil.
Aceștia nu înțeleg limbajul uman. Trebuie învățați comenzile. Și, cu toate acestea, s-ar putea să alerge după o pisică care li s-ar părea mult mai interesantă decât recompensa din mâna noastră. Din nou, câinii nu sunt roboți.
Cățeii sunt bebeluși și ei. Puii din orice specie au nevoie de timp ca să crească. Câinilor nu le trebuie 12 ani pentru a se maturiza și a învăța ce e bine să facă și ce nu, dar ar trebui să avem răbdare, să acceptăm că au un proces de parcurs pentru a deveni fiecare un ,,câine mare”.
Socialiarea este un cuvânt deseori înțeles greșit în lumea câinilor. Locurile extrem de zgomotoase, mult prea aglomerate, oamenii care îi intră în spațiul personal, acțiunile care, în percepția lui, par a fi înfricoșătoare, toate acestea îl sperie pe câinele nostru. Îl pot face să devină din ce în ce mai anxios. Socializarea cățelului nostru ar trebui să fie cât mai plăcută pentru acesta.
Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat, cel puțin o dată, să nu ne placă de cineva. La fel este și pentru patrupedul nostru. În plus, de cele mai multe ori, acesta preferă să petreacă timpul cu noi decât cu alți câini, dar, să reținem, nu mereu.
Câinilor, deseori, nu le place să fie atinși de străini. Să ne punem în locul lor și să ne gândim dacă nouă ne-ar plăcea. Cel mai bine e să întrebăm stăpânul înainte de a vrea să atingem cățelul.
În încheiere, credem că ar trebui să ne respectăm cățelușul așa cum ne respectăm noi între noi și, de ce nu, să învățăm și noi de la el.
Vă doresc o săptămână frumoasă și Sărbători fericite vouă și patrupedelor voastre.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.