Alimente care ne ajută la concentrare
Articol editat de cristina.rusu, 15 decembrie 2017, 06:00
Stresul este un mare dușman al concentrării. În momentele stresante scade capacitatea de organizare și de îndeplinire a sarcinilor.
Prima măsură pe care o putem lua pentru a crește randamentul creierului este stabilirea unui orar regulat al meselor. Arhicunoscuta formulă cinci mese pe zi, cina până în ora 20 şi micul dejun obligatoriu se poate dovedi miraculoasă în comparaţie cu obişnuinţele multora dintre noi.
Pentru a afla care sunt alimentele ce ne pot ajuta să ne concentrăm mai bine şi să dăm randament la job, medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică ne recomandă:
În primul rând, ziua trebuie să înceapă cu micul dejun, întrucât un aport nutriţional în prima jumătate a zilei va fi cel ce va susţine energetic o bună parte din efortul fizic şi intelectual.
Mesele ulterioare din cursul zilei au rolul de a menţine nivelul de energie la un nivel constant şi astfel putem evita acele variaţii negative resimţite ca stare de slăbiciune şi incapacitate de concentrare, precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID.
Peştele
Unul dintre alimentele recomandate pentru buna funcţionare cerebrală este peştele, cu derivatul lui, uleiul de peşte. Cele mai indicate ar fi somonul, heringul, sardinele sau macroul, care, prin conţinutul de acizi graşi esenţiali Omega-3, îmbunătăţesc memoria şi capacitatea de învăţare, diminuează riscul de demenţă şi de accident cerebral şi totodată au rol în reducerea tensiunii şi prevenirea apariţiei depresiei.
Legumele de culoare verde
De asemenea, specialistul recomandă consumul de spanac şi alte legume de culoare verde, o bună sursă de acid folic şi vitamina E. Prin conţinutul lor nutriţional ajută la prevenirea îmbătrânirii creierului şi a deteriorării ADN-ului.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.