Cândva, pinguinii erau de înălțimea omului!
Articol editat de cristina.rusu, 15 decembrie 2017, 06:00
Un studiu recent anunţă descoperirea unei fosile de „kumimanu” – „pasăre monstru” în limba Maori.
Este extraordinar că aceşti pinguini timpurii au atins o asemenea dimensiune, afirmă Gerald Mayr de la Institutul de Cercetare Senckenberg, Muzeul de Istorie Naturală din Frankfurt (Germania), co-autor al studiului.
Potrivit concluziilor echipei sale de cercetători – germani şi neo-zeelandezi -, animalul descoperit pe o insulă din sudul Noii Zeelande ar fi trecut gheața în Paleocen, în urmă cu 55-60 de milioane de ani.
Dimensiunea oaselor (mai ales un femur de 16 cm) arată că această specie măsura peste 1,70 metri și cântărea peste 100 de kilograme”, explică ornitologul într-un comunicat al institutului.
Prin urmare, el avea cu 50 cm și 60 kg mai mult decât Emperor Penguin, cel mai mare și mai greu reprezentant al acestei familii de păsări marine.
Ne-am dat seama rapid ca analizam o specie până acum necunoscută, povesteşte Gerald Mayr.
Alte două fosile de pinguini gigant au fost deja descoperite pe această insulă din Noua Zeelandă.
Numiți „waipara” și „waimanu” și în vârstă de 61 de milioane de ani, ei erau puțin mai mici decât „kumimanu”.
Conform studiului publicat în „Nature Communication”, noua descoperire dovedește că gigantismul nu era ceva neobișnuit printre primii pinguini. Dar motivul dispariției acestor păsări gigantice de pe suprafața globului rămâne încă un mare mister.
Pentru cercetători, dispariția lor ar putea fi legată de apariția prădătorilor marini mari, cum ar fi focile și balenele cu dinți.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.