O nouă insulă din Pacific ar putea oferi informații despre planeta Marte
Articol editat de cristina.rusu, 15 decembrie 2017, 12:00
Cea mai tânără insulă din lume, care a apărut în arhipelagul Tongan după o erupție vulcanică acum trei ani, ar putea oferi indicii pentru a înțelege potențialul dezvoltării vieții pe Marte, a informat NASA miercuri, 13 decembrie.
Insula Hunga Tonga Hunga Ha’apai a apărut în timpul unei erupții la sfârșitul anului 2014 – începutul anului 2015, la aproximativ 65 de kilometri nord-vest de Nuku’alofa, capitala insulelor Tonga.
Oamenii de știință au anticipat inițial că această insulă, produsă prin expulzarea unor volume imense de roci și cenușă, va dispărea în câteva luni. Dar insula, care a măsurat inițial un kilometru lățime pe doi kilometri lungime și o înălţime de 120 de metri, a rezistat mai mult decât se așteptau specialiştii, poate datorită consolidării resturilor vulcanice într-o stâncă numită tuf vulcanic.
Un nou studiu realizat de NASA, care a observat continuu prin satelit evoluția fizică a insulei din momentul naşterii sale, îi dă acum o speranță de viață între șase și 30 de ani.
Pentru cercetătorul NASA, Jim Garvin, există o oportunitate foarte rară de a studia ciclul de viață pe noile insule. El a menționat că planeta Marte avea numeroase insule vulcanice similare, care probabil erau înconjurate de apă la momentul apariției lor.
Omul de știință explică faptul că aceste vechi insule vulcanice sunt locuri deosebit de interesante atunci când vine vorba de căutarea unor urme din viața trecută, deoarece s-ar putea dovedi un teren fertil prin faptul că ele combină căldura și umiditatea.
Observarea felului în care apare viaţa pe Hunga Tonga, Hunga Ha’apai îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă unde să caute urme de viață pe Marte, insistă Garvin.
Acest tip de insulă ar fi putut exista pe Marte cu două sau trei miliarde de ani în urmă alături de lacuri și mări mici care umplu depresiuni, planuri de apă persistente, a precizat el.
Insulele Tonga, un regat de circa 170 de insule cu o populaţie de aproximativ 120.000 de locuitori, se află pe Centura de Foc a Pacificului, un loc unde se întâlnesc plăcile continentale, provocând o intensă activitate seismică și vulcanică.
Foto: NASA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.