28 de ani de la Revoluția din decembrie 1989
Au trecut 28 de ani de când Timişoara a avut curajul să iasă în stradă. Iniţial, oamenii s-au opus mutării din oraş a pastorului reformat Laszlo Tokes. Acolo a fost aprinsă scânteia care a dus la eliberarea României de comunism.
Timp de o săptămână, eroii revoltei anticomuniste din oraşul-martir vor fi comemoraţi de autorităţile locale şi de asociaţiile de revoluţionari.
16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca ziua în care s-a aprins flacăra Revoluţiei de la Timişoara ce a dus la în final la căderea comunsimului. Grupului de enoriaşi ce se adunaseră să-l apere pe pastorul reformat László Tőkés, ameninţat cu evacuarea de autorităţi, i s-au alăturat numeroşi timişoreni în care mocnea revolta faţă de regimul condus de Ceauşescu. Foştii revoluţionari îşi amintesc şi astăzi că atunci s-a strigat pentru prima dată „Jos comunismul!”
-: În seara zilei de 16, pe la, eu ştiu, şapte seara, s-a adunat foarte multă lume şi seara pe la 9:00 s-au oprit tramvaiele. Circulaţia s-a oprit. Îmbulzeală mare acolo, în toată zona Maria, şia colo s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu” şi de acolo a început. De acolo s-au organizat, s-au făcut plecări spre Primărie, spre Prefectură.
Represiunile din partea autorităţilor nu au întârziat să apară. S-au făcut primele arestări, urmate a doua zi de deschiderea focului asupra manifestanţilor care au mai continuat să iasă pe străzi. În cinstea eroilor Revoluţiei, începând de astăzi şi până pe 22 decembrie, la Timişoara, vor avea loc ample manifestări comemorative, care vor cuprinde slujbe de pomenire şi depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor martiri, o şedinţă festivă a Consiliului Local, cu participarea reprezentanţilor asociaţiilor de revoluţionari, marşuri pe traseul Revoluţiei, o veghe cu lumănări, dar şi expoziţii şi concursuri festive
Articol editat de Camelia Velțan, 16 decembrie 2017, 12:33